Dostupni linkovi

Misteriozni beogradski sastanak


Momčilo Vuksanović tvrdi za naš program da nije učestvovao na neformalnom sastanku čiji bi cilj bio osnivanje pokreta za očuvanje državne zajednice, ali da je delegacija Narodnih skupština u Beogradu zatražila i dobila blagoslov patrijarha Pavla za dalje aktivnosti.

VUKSANOVIĆ: "Nije bilo sastanka. Ne bismo mi išli ovamo u posjetu patrijarhu Pavlu da uzmemo blagoslov za naše aktivnosti koje mislimo da radimo u nekom budućem periodu."

RSE: "Koje su to aktivnosti? Možete li nam o tome nešto više reći?"

VUKSANOVIĆ: "Na očuvanju zajedničke države, Srpske pravoslavne crkve, jedinstva SPC i srpskog jezika."

RSE: "Da li je osim vas iz Vijeća narodnih skupština bio još neko?"

VUKSANOVIĆ: "Ne, niko."

Prema pisanju Vijesti, pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve i Srpske akademije nauka i umetnosti, u Beogradu je prije desetak dana, iza zatvorenih vrata, održan sastanak srpskih intelektualaca, kome su prisustvovali i mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, književnik Matija Bećković, te lideri prosrpskih stranaka u Crnoj Gori: Demokratske srpske stranke - Božidar Bojović, Socijalističke narodne partije - Zoran Žižić, Narodne stranke - Dragan Šoć i Budimir Dubak, Budimir Aleksić iz Srpske narodne stranke i Vuksanović ispred Vijeća narodnih skupština. Cilj je bio razmatranje mogućnosti formiranja pokreta za odbranu državne zajednice, koji bi bio pandan Pokretu za nezavisnu Crnu Goru. O tom sastanku Vuksanović kaže:

"Pa, ja oko tog pokreta čujem isto kao i Vi. Razmišlja se o tome. Što se tiče Vijeća narodnih skupština, mi imamo naše aktivnosti, a to je: plebiscitarno izjašnjavanje, po svim ovim našim skupštinama, da narod kaže šta misli o ideji aktuelnog režima da se izdvoji iz zajedničke države. Bili su sa nama svi oni ljudi koji ovu našu borbu doživljavaju kao svoju borbu, jer oni su veoma zainteresovani i zabrinuti za to što dešava u Crnoj Gori i kakav bi njihov status bio u slučaju da se Crna Gora osamostali."

Predsjednik Izvršnog odbora Srpske narodne stranke Budimir Aleksić tvrdi za naš radio da u Beogradu nije bilo formalnog ili zvaničnog sastanka na čijem je, kako kaže, dnevnom redu bilo formiranje Savjeta za očuvanje državne zejednice, ali da je održan čitav niz neformalnih sastanaka.Aleksić dodaje:

"Kad se špekuliše o tom "beogradskom sastanku" zaista nema ništa što bi interesovalo širu javnost, što bi bilo važno za medijsku eksploataciju. Očigledan je pokušaj, ovo najozbiljnije, ekstremnih separatističkih medija ili političkih struktura koje žele da i ovom pričom daju neke dokaze svojoj toj poznatoj, izandjaloj priči, da svo zlo dolazi iz Beograda i da se u Beogradu spremaju neke zavjere, odnosno, da je izvor zavjera u Patrijaršiji, Francuskoj 7, Srpskoj akademiji nauka i da se odatle valja čitav jedan pokret koji želi da uništi Crnu Goru i njenu slobodu. Sad su našli neke sastanke... Pazite, znate koliko ja imam sastanaka sa raznim akademicima, vladikama, književnicima..."

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Zoran Žižić, čije se ime takodje prema pisanju medija nalazi na spisku učesnika, nije odgovarao na naše telefonske pozive, pa nijesmo mogli saznati da li je na konsultacije u Beograd išao u svoje, ili u ime stranke, a imajući u vidu da lider SNP-a Predrag Bulatović u prvom reagovanju na takvu najavu nije imao pozitivan stav.
XS
SM
MD
LG