Dostupni linkovi

Da li će Srbi ući u kosovsku vladu?


Odluka o ucescu u radu skupstine i prihvatanju ministarskih mesta u novoj vladi Kosova, koja su rezervisana za Srbe, zavisi od decentralizacije vlasti. U medjuvremenu pazljivo ce se pratiti utvrdjivanje koalicionog dogovora, ciji pojedini delovi ne idu u prilog integraciji Srba. To je za nas radio izjavio Oliver Ivanovic, nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Srpska lista je dobila osam poslanickih mesta u kosovskom parlamentu od deset rezervisanih za Srbe.

Oliver Ivanovic kaze da ce se pitanje ulaska Srba u vladu razjasniti po povratku sefa UNMIKa iz Njujorka, pocetkom decembra:

“Cekamo i pazljivo pratimo rasplet dogadjaja oko sastavljanja vlade i od toga u mnogome ce zavisiti nasi dalji potezi. Naime neka kadrovska resenja ne idu u prilog integraciji Srba i nasem aktivnom ucescu u privremenim institucijama i zato cemo sacekati da se specijalni predstavnik (Petersen) vrati iz Njujorka i da eventualno u razgovoru sa njim probamo da nadjemo nekakvo prihvatljivo resenje za sve”.

Slavisa Petkovic, lider gradjanske inicijative “Srbija”, koja je dobila dva poslanicka mandata, kaze da on nije ukljucen u razgovore o formiranju vlade:

“Do sada nisam pozvan jos da se ukljucim u razgovore oko formiranja buduce vlade, oko prihvatanja ministarstva koja pripadaju srpskoj zajednici. Dali cu biti pozvan stvarno ne znam”.

U novoj kosovskoj vladi, koja ce imati 13 ministarstava, dva bi trebalo da vode politicki predstavnici kosovskih Srba. Radi se o ministarstvima za povratak i zajednice i poljoprivredu. Oliver Ivanovic kaze kako je neophodno da se u razgovore o podeli rezervisanih ministarskih mesta ukljuci i sef UNMIKa:

“Sto se tice ministarstva koja se pominju u stampi, to je stvar razgovora dve koalicione stranke, ali mislim da je zbog Ustavnog okvira i garantovanih mesta u vladi i garantovanih ministarstva u vladi, to je ipak stvar specijalnog predstavnika. Znaci nije moguce da ove dve stranke koje prave sporazum same se dogovore koja ce ministarstva kome dati. Znaci ocekujemo da se specijalni predstavnik vrati onda cemo probati da razgovaramo sa njim. Videcemo u kojoj cemo formi delovati u toj vladi i dali cemo uopste delovati u toj vladi”.

U Skupstini Kosova je u toku verifikacija mandata novoizabranih poslanika. Osmoro poslanika “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, prema recima Olivera Ivanovica, ce o ulasku u skupstinu, prema ranijem dogovoru, odluciti nakon konkretnih rezultata u decentralizaciji vlasti:

“Od trenutka formiranja vlade ocekujemo da za 90 dana UNMIK uradi nesto konkretno po pitanju decentralizacije, koja bi resila i neke stvari na samom terenu sto bi bitno podiglo kredibilitet srpskih poslanika u skupstini i privremenim institucijama”.

S druge strane poslanici gradjanske inicijative “Srbija”, Slavisa Petković i Zlatica Kujundzic su verifikovali svoje mandate i odmah ce se ukljuciti u rad parlamenta:

“Mandate smo verifikovali. Sto se skupstine tice, ukljucicemo se u rad skupstine odmah”.

Konstitutivna sednica parlamenta bice odrzana pocetkom decembra, po povratku sefa UNMIKa, Sorena Jesena Petersena iz Njujorka sa sednice Saveta bezbednosti UN.
XS
SM
MD
LG