Dostupni linkovi

Državi ne treba kultura


Zemaljski i Istorijski muzeji, Nacionalna unirvezitetska biblioteka, Biblioteka za slijepa i slabovida lica, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteka i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, sedam je institucija kulture na državnom nivou čiji zakonski status, pa samim tim i finansiranje još nisu riješeni. Ove institucije zatražit će izmjenu naziva budžetskog transfera. Do sada su one bile institucije od značaja za kulturu, što je, kako tvrde, mnogima omogućavalo da koriste novac njima namijenjen. Samo ove godine taj novac korišten je za dvanaest prije svega festivalskih manifestacija. Sedam institucija zatražit će da se nazovu institucije čiji je osnivač država BiH. Direktorica Istorijskog muzeja, Muhiba Kaljanac:

“Mi se nadamo da će ipak aktuelna vlast poraditi nešto na ovom problemu, da se inači razriješi problem statusa ovih institucija, odnosno da država potvrdi status ovih institucija - da su to državne institucije.”

Početkom novembra Zemaljski i Istorijski muzeji zatvorili su svoja vrata za posjetioce, a zatvaranje su najavili i ostali. Sredinom maja federalna vlada donijela je odluku da za sedam institucija koje je osnovala država BiH smanji oko 50 posto finansijskih sredstava. Iako ove institucije rade prema zakonima donesenim prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Vijeće ministara BiH nije preuzelo njihovo finansiranje. U samom Dejtonskom sporazumu, objašnjava direktor Nacionalne unirvezitetske biblioteke Enes Kujundžić, postoji članak u kom se navodi da ukoliko nisu doneseni novi zakoni, važe stari, pa prema tome ove institucije rade po zakonima koje je donijela nekadašnja Socijalistička Republika BiH:

“Ono što nas brine jeste, naravno, neriješeno finansiranje u ovom trenutku, a dugoročno bi trebalo da Parlamentarna skupština BiH donese odgovarajuće propise i da osigura da se ove institucije finansiraju iz budžeta Vijeća ministara. Znači, naš je prijedlog ovakav federalnoj vladi: da ona nastavi finansirati ove institucije u najmanju ruku na razini iz prošle godine, a da se u međuvremenu tragaju rješenja koja će osigurati da se ove institucije finansiraju iz budžeta države BiH.”

Ministarstvo civilnih poslova je, prema tvrdnjama ministra Safeta Halilovića, uputilo Vijeću ministara BiH prijedlog zakona kojim bi bio regulisan status ovih institucija, i to kao institucije od značaja za državu BiH, te da bi ih kao takve finansiralo državno Vijeće ministara:

“Ja se nadam da će biti dovoljno političke volje da ovaj zakon prođe sve prepreke i da u parlamentarnoj proceduri bude uspješno podržan.”

Bez obzira što je od zatvaranja za posjete Zemaljskog muzeja, starog preko 100 godina, prošlo više od mjesec, niko iz vlasti uposlenicima nije dao niti naznake da će preduzeti i stvarne korake kako bi se riješila teška situacija u kojoj se nalazi i Muzej i ostale institucije kulture. Mali pomak je, kako kaže direktorica Muzeja Aiša Softić, što su konačno dobili grijanje, ali samo do 31. decembra:

“Pitanje koje se postavlja jeste šta dalje. Šta poslije 31. decembra? Da li ćemo kao i ove godine čekati šest mjeseci, pa da dobijemo prva sredstva od federalnog ministarstva i tek tad da podijelimo plaću? To je zaista životno važno, kao što je životno važno za sam Muzej da dobije sredstva za održavanje i za normalno funkcionisanje.”

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović ponovio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je inicirao donošenje odluke o dodjeli milion konvertibilnih maraka kao pomoć ovim institucijama. Odluka o tome uslovljena je održavanjem sjednice Vijeća ministara. Podsjetimo, milion konvertibilnih maraka za institucije kulture bio je izdvojen i potvrđen od Predsjedništva BiH još u martu. Ministar Halilović ranije je kazao da je ta suma najprije bila smanjena na 700 hiljada konvertibilnih maraka, a zatim na 500 hiljada. Nije, međutim, mogao objasniti zbog čega:

“Što se tiče odluke, ona je naravno uvjetovana održavanjem sjednice Vijeća ministara. Ministarstvo civilnih poslova je već uputilo takav zahtjev. Međutim, imaju odgovarajuće procedure koje se moraju proći, a to su mišljenja Ministarstva finansija i trezora i Ureda za zakonodavstvo. Kad budu završene te procedure, onda prijedlog Ministarstva civilnih poslova bit će razmatran na Vijeću ministara.”

Federalna vlada je nacrtom rebalansa budžeta za 2004. godinu prošle sedmice predložila smanjenje izdataka za oblast obrazovanja, kulture, nauke i sporta u iznosu od oko dva miliona maraka u odnosu na predviđena sredstva. Ovoj odluci do sada se usprotivio samo Odbor za obrazovanje nauku i kulturu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije. Sedam institucija kulture čekalo je prijedlog rebalansa federalnog budžeta kao šansu za pomoć, koje očito sa tog nivoa vlasti neće biti.
XS
SM
MD
LG