Dostupni linkovi

Momčilo Mandić – svjedok tužbe


Gen. Ivašov je, kao i jučerašnji svjedok odbrane Nikolaj Rižkov, kazao da je Beograd imao legalno pravo da se oružano suprotstavi pobuni kosovskih Albanaca, te da vojna intervencija NATO-a nije bila pokrenuta kako bi se zaštitili Kosovari, nego da bi se razorila SRJ. Na osnovu obavještajnih podataka, diplomatskih kontakata, pa informacija koje su se pojavljivale u svjetskim medijima, Moskvi je – kazao je Ivašov – je bilo poznato da Zapad, predvođen SAD, priprema vojnu intervenciju čak dvije godine prije masakra u Račku, početkom 1999. godine, koji se smatra povodom napada NATO-a na SRJ.

Ivašov je rekao da su mirovni pregovori o Kosovu u Rambouilletu i formiranje Verifikacione misije bile “dimne zavjese kojima se krila namjera Zapada da napadne SRJ”. On je dodao da je Verifikaciona misija Williama Walkera bila neobjektivna i postpuno svjesna naoružavanja Oslobodilačke vojske Kosova, u čijem su se sastavu borili – ovdje je svjedok citirao jednog iranskog diplomatu koji mu je to navodno rekao – talibani i pripadnici Al Kaide.

Tužba, koja se usprotivila svjedočenju Ivašova zasnovanom na obavještajnim podacima koji nisu javni, unakrsno ispitivanje ovoga svjedoka započeće sutra ujutro.

Na suđenju Momčilu Krajišniku, danas se kao svjedok tužbe u sudnici pojavio Momčilo Mandić, koji je i sam pod istragom Tužilaštva. Mandić je potvrdio da je Krajišnik bio “neprikosnoveni drugi” u hijerarhiji ratne vlasti bosanskih Srba, odmah nakon Radovana Karadžića.
XS
SM
MD
LG