Dostupni linkovi

Kosovo u potpunosti u Paktu stabilnosti


Pozivajuci se na rezultate poslednjeg sastanja Pakta koji je tokom prosle nedelje odrzan u Skoplju, Beqaj kaze kako je tamo po prvi put u okviru okruglog stola o bezbednosti predstavljena i Kosovska policijska sluzba uporedo sa UNMIK policijom.

On je ocenio da se mnoga stremljenja Kosova ostvaruju sem liberalizacije trzista, posto Kosovo ima samo jedan sporazum o slobodnoj trgovini i to sa Albanijom. Prema njemu kao najznacajni rezultat sastanka u Skoplju je ocenjeno predstavljanje Kosova u okruglom stolu o regionalnoj saradnji.

“Uspeli smo da se Kosovo predstavi od strana UNMIK policije i Kosovske policijske sluzbe, to znaci da smo po prvi put uspeli da smo u strukturama za borbu protiv organizovanog kriminala i da ozvanicimo ucesce Kosovo u okviru Seseka, organizacije za borbu protiv organizovanog kriminala sa sedistem u Bukurestu”, rekao je Beqaj.

Beqaj je izrazio nadu da ce i nakon formiranja nove vlade kancelarija Kosova u okviri Pakta stabilnosti bez prekida nastaviti rad kako bi se obezbedio kontinuitet, sto je prema njegovim recima u interesu Kosova.

“Mi cemo cekati kada se formira vlada i nastojat cemo da se obezbedi kontinuitet u radu kancelarije Pakta stabilnosti, koja, kao sto znate ima prava i obaveze za medjunarodnu saradnju, na osnovu medjusobnog sporazuma izmedju UNMIK-a i vlade Kosova. Mi cemo sacekati formiranje vlade i onda cemo dogovoriti konkretne aktivnosti”, kaze Beqaj.

Ukljucivanje Kosova u okvir Pakta stabilnosti je izvrseno nezavisno od nedefinisanog konacnog statusa. Medjutim nedefinisani status ima znacajnog uticaja da Kosovo ne moze biti ravnopravni clan mnogih okruglih stolova, sto je u nekim situacijama prevazilazeno ukljucivanjem i ucescem UNMIK-a.
XS
SM
MD
LG