Dostupni linkovi

Objavljena imena novih ministara


Predstavnik Demokratskog saveza, Ljuljzim Zenelji je izjavio da medju novoimenovanim ministrima iz te partije nema onih koji su do sada bili na tim funkcijama. Adem Saljihaj ce biti zamenik premijera Kosova, Haki Satri bice ministar za ekonomiju i finansije, ministarstvo za javne sluzbe vodice Meljihate Trmkoli, ministar za lokalnu upravu bice Ljutfi Haziri, na celu ministarstva za saobracaj i telekomunikacije bice Cemajlj Ahmeti, Agim Veljiu bice ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju i Astrit Haracija ce biti na celu ministarstva za kulturu, mlade, sport i nerezidenta pitanja.

Saopstena su i imena ministara iz redova Alijanse, ciji ce predsednik Ramus Haradinaj biti premijer Kosova. Bajram Kosumi bice ministar za zivotnu sredinu i prostorno planiranje, Ethem Ceku bice ministar za energetiku, ministarstvo za rad i socijalno staranje vodice Ahmet Isufi, Bujar Dugoli ce biti na celu ministarstva za trgovinu i industriju, dok ce potpredsednik skupstine biti Naim Maljoku.

Portparol Alijanse, Ernest L,uma kaze da ce sva ova imena biti potvrdjena na sednici parlamenta, koja ce nece odrzati pre pocetka decembra:

“Najpre treba da sacekamo da se zakaze konstitutivna sednica skupstine, te da se onda odrede sledeci koraci, sto ce se desiti pocetkom decembra”, kaze Ljuma.

Deo koalicionog dogovora su i nesrpske manjinske zajednice. Tako ce na celu ministarstva zdravlja biti predstavnik turske i bosnjacke zajednice.

U medjuvremenu ministarstvo za poljoprivredu, sumarstvo i ruralni razvoj i ministarstvo za povratak i zajednice vodice predstavnici kosovskih Srba. Medjutim jos uvek se ne zna ko ce biti postavljen na ta mesta s obzirom da nije jasno da li ce Srbi biti ukljuceni u novu vladu Kosova.

Prema koalicionom dogovoru Ibrahim Rugova ce dobiti jos jedan predsednicki mandat, Nedzat Daci ce ponovo biti na celu skupstine, dok ce novi premijer Kosova biti Ramus Haradinaj.

Za njihov izbor bice potrebna dvotrecinska vecina u kosovskoj skupstini, a ukoliko se to ne postigne onda ce njihov izbor biti obavljen prostom vecinom glasova poslanika.
XS
SM
MD
LG