Dostupni linkovi

ZAGREB / BEOGRAD


Predsednici vlada Hrvatske i Srbije Ivo Sanader i Vojislav Koštunica ocenili su u ponedeljak u telefonskom razgovoru da nikakvi incidenti ne bi trebalo da utiču na odnose dveju zemalja.
U zajedničkom saopštenju stoji i to da su premijeri izrazili "čvrsto opredeljenje da se nastavi saradnja između Beograda i Zagreba".
Razgovor je obavljen dan nakon što je u Zagrebu dvoje studenata iz Beograda osuđeno ped Sudom za prekršaje na zatvorske kazne zbog toga što su se u subotu iza podne fotografisali na centralnom zagrebačkom trgu sa fotografijom Draže Mihailovića, vođe četnika u II Svetskom ratu.
Objavljeno je da su premijeri dogovorili direktnu komunikaciju kad god to bude potrebno radi odnosa Hrvatske i Srbije.
Mediji u Srbiji objavljuju da je Ministarstvo inostranih poslova Srbije i Crne Gore zatražilo oslobađanje dvoje beogradskih studenata, ali je hrvatska državna agencija "Hina" javila da Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske nije primilo pismeno saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, već da su se diplomati Hrvatske i Srbije i Crne Gore u usmenim kontaktima saglasili u time da pojedinačni incidenti ne bi smeli da ugroze odnose dveju zemalja koji su u uzlaznoj putanji.
Predsednik Srbije je izjavio da smatra da o ustašama i četnicima ne bi trebalo uopšte raspravljati.
"Mislim da je tema ustaša, četnika i partizana bila tema prošlog, 20. stoleća i izvan je logike, pameti i interesa svakog građanina Srbije i Hrvatske da o tome raspravljamo u 21. stoleću. Ne slažem se sa politizacijom tih slučajeva, niti mislim da je Draža Mihailović bio fašista.", rekao je predsednik Srbije dodajući da je Mihailovića svojevremeno odlikovao predsednik Sjedinjenih Američkih Država.
XS
SM
MD
LG