Dostupni linkovi

Bh. poljoprivrednici blokirali granične prijelaze


Razlog protesta je, kako navode poljoprivredni proizvođači oba bh. entiteta, ugroženost poljoprivredne proizvodnje u BiH primjenom ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama. Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH i RS-a traže od Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada rješavanje problema poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, te veće finansijske poticaje za jačanje poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a, Vladimir Usorac, kaže kako je današnje okupljanje poljoprivrednika na graničnim prelazima sa Hrvatskom upozorenje entitetskim vladama i Vijeću ministara da susjedi primjenjuju jednostrano ugovore o slobodnoj trgovini:

“Iz Hrvatsku sada može u BiH da ulazi gotovo sve, dok mi ne možemo izvesti ništa u Hrvatsku. I to traje od prošle godine. Kada su bili suspendovani ti ugovori o slobodnoj trgovini ništa se nije promijenilo, jer oni vrše opstrukciju registracije naših objekata za izvoz, tako da mi sada ne možemo izvoziti. Dali smo rok da se do 5. 12. riješi.”

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, Smail Hadžalić:

“Mi smo svjedoci da je danas 22. 11., a da poljoprivredni prozvođači nisu dobili poticajne mjere, možemo reći niti jednu trećinu. Drugi dio, što je dolilo ulje na vatru, jeste prijedlog Vlade Federacije da se u rebalansu budžeta najveći dio zahvati iz poticajnih mjera. Ono što mi sigurno nećemo dozvoliti je da se samo uzima od poljoprivrednih proizvođača. Ako je rebalans budžeta onda je rebalans budžeta za sve korisnike, a ne samo za poljoprivredne proizvođače.”

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika BiH, Zlatan Ivanović, najavljuje već od sutra blokadu svih važnijih saobraćajnica u zemlji, ukoliko entitetske vlade i Vijeće ministara ne pristanu da dijalog sa poljoprivrednim proizvođačima. Ostvareni deficit u agrarnom sektoru za prvih devet mjeseci ove godine u BiH iznosi oko milijardu i 300 miliona maraka. BiH najviše robe široke potrošnje uvozi iz Hrvatske, a potom slijede Srbija i Crna Gora, Slovenija i Italija.

* * * * *

Prosvjed bosanskohercegovačkih poljoprivrednika unutarnja je stvar susjedne države i problem se može riješiti isključivo restrukturiranjem tamošnje poljoprivrede, a nikako umjetnim sprečavanjem izvoza hrvatske robe u tu državu - ističu hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković i ekonomiski analitičar dr. Branimir Lokin.


''Razumijemo bosanskohercegovačke poljoprivrednike da žele izboriti bolju poziciju u svojoj državi, pogotovo što su im novčane potpore vrlo male ili nikakve, ali njihov se položaj neće popraviti smanjenjem hrvatskog uvoza'', izjavio je povodom današnjih prosvjeda hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković:

''Nama jeste u interesu da omogućimo i poljoprivrednicima iz Bosne i Hercegovine da ravnopravno izvoze u Republiku Hrvatsku, ali isto tako držimo da nema osnove da se na bilo koji umjetan način spriječi izvoz hrvatskih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu.''

Agonija bosansko-hercegovačkih poljoprivrednika ne može se riješiti brzo i jedini izlaz je, kao i u Hrvatskoj, u potpunoj transformaciji i restrukturiranju poljoprivrede, naglašava doktor ekonomije Branimir Lokin:

''Uvijek se okreću prema državi da im da neke subvencije i da ih podupre u tome. Ako njihova država misli da će to riješiti nekakvim tržištem, kao što se i kod nas mislilo, onda će stvotiri još više nezaposlenih. Oni moraju imati jedan koncept za sljedećih deset godina i u tih deset godina izvšiti neku restrukturalizaciju. Ovako je to bezizlazno. Pa i cijela naša Slavonija je propala iz istih razloga. Mi smo više propali nego oni, samo kod nas ti prosvjedi nikada nisu ni uspjeli.''

Lokin napominje da Hrvatska ima puno veće šanse u poljoprivredi, pa opet uvozi. Tako će morati i Bosna i Hercegovina.

''Ne dozvolite da im zabrane uvoz, onda se neće restruktuirati. Ako im država bude regulirala cijene opet će doći do šverca i prelijevanja iz Hrvatske. Rješenje bi bilo da međunarodna zajednica izvrši jedan dio restrukturalizacije.''

Iz hrvatskih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom potvrđuju da, osim potpunog zastoja na graničnom prijelazu Gorica zbog prosvjeda poljoprivrednika, prije podne nije bilo zastoja.
XS
SM
MD
LG