Dostupni linkovi

OESS neće nagledati predsjedničke izbore u Hrvatskoj


Misija OESS-a u Hrvatskoj pozvala je hrvatske vlasti da ne posustanu u provođenju reformi. ''Unazad šest mjeseci postignut je napredak u nizu područja koja su u mandatu misije'', kazao je njezin voditelj, veleposlanik Peter Semneby.

''Poseban je napredak zabilježen u rješavanju stambenog pitanja srpskih povratnika.''

Hrvatske vlasti naveliko obnavljaju njihove kuće i Semneby vjeruje da će se povrat zaposjednute imovine okončati u sljedećoj godini. Ostaje problem smještaja za bivše nositelje stanarskog prava. Misija upozorava na nužnost snažnije medijske kampanje i produljenja roka za prijave. Ozbiljni su rezultati postignuti u pravosudnoj reformi, posebice na osposobljavanju hrvatskog pravosuđa za preuzimanje haških slučajeva, iako je još uvijek kod suđenja za ratne zločine na domaćim sudovima primjetna etnička obojenost.

No, nije sve tako blistavo: ''U isto vrijeme postoji niz znakova da se reforme u nekim područijma usporavaju i da su rezultati ispod očekivanih.''

Nije donesen novi Zakon o elektronskim medijima, nisu do kraja ispoštovane odredbe o srazmjernoj zastupljenosti manjina u pravosuđu, policiji i državnoj upravi, niti su preporuke OESS-a o reformi izbornog zakonodavstva ugrađena u nova rješenja. Semneby je izvjestio kako OESS neće nagledati skore predsjedničke izbore u Hrvatskoj, jer su prošli parlamentarni izbori provedeni fer i pošteno.

Zamoljen da komentira prekjučerašnji incident sa troje beogradskih studenata i slikom Draže Mihajlovića, voditelj misije OESS-a bio je jasan:

''Ne smije biti dopušteno nikakvo veličanje totalitarnih ideologija.''

Pozdravio je odlučnost hrvatskih vlasti u distanciranju i energičnom postupanju povodom spomenika sa ustaškom simbolikom.
XS
SM
MD
LG