Dostupni linkovi

NATO intervencija - zastrašivanje i kažnjavanje SRJ


Rižkov je, kao svjedok odbrane, danas u sudnici iznosio svoja lična iskustva i zvanične ruske stavove o onome što se na Kosovu događalo 1998. i 1999. godine, prije i u vrijeme NATO bombardovanja SR Jugoslavije. “Tu se radilo – kazao je Rižkov – o čistom zastrašivanju i kažnjavanju jedne zemlje zato što se na Kosovu suprotstavila albanskim terorističkim akcijama”.

On je u sudnici citirao i rezoluciju ruske Dume od 24. marta 1999. godine kojom se osudjuje bombarodovanje SRJ i navodi da je to "crni dan" u istoriji, jer je “riječ o agresiji na suverenu zemlju, suprotno Povelji UN.”

Tokom glavnog ispitivanja ovog svjedoka, predsjedavajući Sudskog vijeća Patrick Robinson više je puta upozorio Miloševića da njega i ostalu dvojicu sudija “ne zanima mišljenje bilo kojeg parlamenta, pa ni ruskog”.

Rižkov, koji je nekada bio i premijer SSSR, u sudnici je Miloševića oslovljavao sa - gospodine predsjedniče.

U istoj sudnici u kojoj teče proces Miloševiću, prije podne je došlo do prekida suđenja bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova Fatmiru Limaju, Haradinu Balji i Isaku Musliuu. Balja je, naime, zbog srčanih problema upućen na hitan ljekarski pregled.
XS
SM
MD
LG