Dostupni linkovi

Demonstracije podrške borcima OVK u Hagu


Nekoliko desetina hiljada ucesnika protesta okupili su se ispred zgrade Filoloskog fakulteta u Pristini izrazavajuci podrsku Fatmir Limaju, Haradinu Bali i Isaku Musliuu optuzenima pred Haskim tribunalom, isticuci kako oni nisu vrslili zlocine za koje ih optuzuje Tuzilastvo Haskog tribunala, vec da se radi o herojima odbrane civilnog stanovnistva.

Govoreci u ime udruzenja proizislih iz oslobodilacke vojske i oslobodilackog rata na Kosovu, Sherif Krasniqi se “suprostavio izjednacavanju zrtve i kriminalaca”, sto prema njegovim recima cini Haski tribunal.

“Ova optuznica se u celosti zasniva na lazima, konstrukcijama, falsifikatima i politickim tendencijama, u sta smo se uverili pracenjem dosadasnjeg toka sudjenja“, kazao je Krasniqi.

Sejdi Hoxha predsednik Unije nezavisnih studenata Univerziteta u Pristini je naglasio da se sudi oslobodiocima Kosova i ujedno izrazio nezadovoljstvo tretmanom koji Hag ima prema Albancima koji su pritvoreni u Shevenigenu.

“Vase ovako velicanstveno ucesce na protestu jasno pokazuje i Haskom tribunalu i medjunarodnoj zajednici da oslobodioci imaju podrsku naroda Kosova. Ni u jednoj demokratskoj zemlji se ne moze desiti da se izjednacavaju kriminalac i oslobodilac, to se dogadja samo kod nas”, kazao je Hoxha i dodao kako su na Kosovu tokom rata ubijena deca u kolevkama, starci i zene, i kriminalci koji su to izvrsili su slobodni u Srbiji. Sa druge strane, sudovi se bave onima koji su spasili zivote ovoj kategoriji civilnog stanovnistva na Kosovu.

Ucesnici protesta su uzvikivali parole u znak podrske ratu OVK i Fatmiru Limaju.

Ovi protesti su istovremeno i suprostavljanje najavama novih mogucih optuznica od strane Haskog tribunala koje su ucesnici protesta ocenili politickim sudjenjima sa ciljem izjednacavanja obeju strana u sukobu i degradiranja oslobodilacke borbe na Kosovu.

Protest je zavrsen mirno i bez incidenata.
XS
SM
MD
LG