Dostupni linkovi

Tadić protiv suđenja Vukovarskoj trojci u Hrvatskoj


Obilazeći beogradski Okružni sud, Specijalno odeljenje za organizovani kriminal i ratne zločine, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su ova dva problema našeg društva mesto na kome pokazujemo svetu da li smo u stanju da budemo deo zajednice civilizovanih naroda ili ćemo biti trajno zapostavljeni od međunarodnih institucija.

Govoreći o procesu protiv optuženih za zločine na farmi Ovčara kod Vukovara koji je u toku pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo da pripadnici takozvane “Vukovarske trojke” - Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić i Mile Mrkškić, koji se nalaze u pritvoru Haškog tribunala, budu predati hrvatskom pravosuđu, a u kontektu prebacivanja predmeta na domaća pravosuđa.

“Ja ću učiniti sa svoje strane sve da se to ne desi. Ali od saradnje sa Haškim tribunalom, to znači hapšenje, isporučivanje optuženih, zavisi i kakav je tretman postojećih slučajeva u Haškom tribunalu. I oni koji u ovoj zemlji sprečavaju ili opstruiraju saradnju sa Haškim tribunalom dovode ovu zemlju u političkom smislu u veliku opasnost jer to gde će biti predati slučajevi optuženih koji sada jesu procesuirani u Haškom tribunalu, ima dramatične konsekvence po bezbednost ove zemlje i političku situaciju u ovoj zemlji. To hoću da ukažem. I izgovor da nesaradnja sa Haškim tribunalom jeste doprinos bezbednosti ove zemlje jeste potpuno neistinit. Jer, pokušajte svi zajedno da zamislite kakva bi reakcija bila našeg građanstva kada bi ta tri slučaja bila predata hrvatskom pravosuđu, kakve bi to destabilizujuće momente imalo u institucijama odakle svi koje smo pomenuli potiču.”

Moramo učiniti sve da sarađujemo sa Haškim tribunalom i da dobijemo pozitivnu verifikaciju te institucije i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je predsednik Srbije, podsećajući da ćemo ovog meseca dobiti jednu vrstu takve generalne ocene. Boris Tadić je najavio da će narednih dana pokrenuti inicijativu za donošenje strategije bezbednosti što je bilo jedno od njegovih predizbornih obećanja.

“Naša javnost treba da zna da mi nemamo kao društvo ili kao država usvojenu strategiju bezbednosti koja je deo i strategije odbrane koja se usvaja ovih dana i treba da se usvoji, mora da se usvoji u parlamentu državne zajednice Srbije i Crne Gore. Dok god ne budemo imali na jedan civilizovan, na jedan uređen način definisan sistem bezbednosti, a osnov za to je strategija bezbednosti, mi ćemo uvek biti društvo koje će napadati organizovani kriminal.”
XS
SM
MD
LG