Dostupni linkovi

Nova dokumenta za Hag


Dragan Jočić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da je srpski MUP od Republike Srpske nedavno dobio podatke o haškim optuženicima za koje se sumnja da se nalaze u Srbiji, ali je dodao da se ne radi o ekskluzivnim informacijama, već o podacima koje je srpska policija imala i ranije. Jočić je rekao da MUP intenzivno radi na potrazi za haškim optuženicima, ali da na dostavljenim adresama niko nije pronađen.

“Dobijali smo to i pre šest meseci, a za te podatke znamo i vodimo na mnogo ozbiljniji način, preciznije nego što nam je dato. Znači nisu to neki podaci, ako mislite da jednostavno u Srbiji su svi, Srbija štiti a svi drugi okolo znaju gde su. To nije baš tako.”

Jočić je saopštio da Odeljenje za istragu ratnih zločina koje je organizaciona jedinica u MUP Srbije trenutno radi na intenziviranju posla po pitanju dokumenata koje traži Haški tribunal.

“Moram da kažem da je ostalo još 64 dokumenta koja treba da se dostave Haškom tribunalu. Veći deo tih dokumenata je u prituženju Ministarstva unutrašnjih poslova i ja mislim da ćemo vrlo brzo sva ta dokumenta dostaviti Haškom tribunalu. Otkad je napraviljen ovaj novi Savet za saradnju sa Haškim tribunalom ta vrsta saradnje je mnogo bolja nego što je pre bila. Zapravo nema dokumenta koji je proglašen tajnom ili koji ne bi mogao iz ovog ili onog razloga biti dostavljen Haškom tribunalu.”

Mauricio Masari, šef Misije OEBS u Srbiji i Crnoj Gori, rekao je da ta organizacija materijalno i stručno pomaže srpsku policiju za borbu protiv svih vidova kriminala i naglasio da se posebno radi na izgradnji nacionalnih bezbednosnih ustanova i domaćih sudova kako bi istražili i procesuirali ratne zločine.

“Samo nakon potpune saradnje sa sudom u Hagu možemo u potpunosti da otvorimo put za prebacivanje slučajeva u domaće pravosuđe.”

Mauricio Masari i Dragan Jočić potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji OEBS i MUP Srbije.
XS
SM
MD
LG