Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Dosadašnja savetnica predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) imenovana je u utorak na položaj državnog sekretara umesto Kolina Pauela (Colin Powell) koji je u ponedeljak podneo ranije najavljenu ostavku.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je takođe imenovao njenog dosadašnjeg zamenika Stivena Hedlija (Stephen Hadley) na položaj savetnika za nacionalnu bezbednost.
"Zadovoljstvo mi je da objavim nominaciju Dr. Kondolize Rajs za američkog državnog sekretara. Kondi Rajs je već poznata svim Amerikancima i većini u svetu. Tokom protekle četiri godine ja sam se oslanjao na njene savete, imao koristi od njenog velikog iskustva i cenio njenu doslednost i pouzdane odluke. I sada mi je čast to što je pristala da bude u mojoj vladi", rekao je predsednik Buš.
"Bila je čast i privilegija raditi za Vas u ove protekle četiri godine u vremena kriza, odluka i izazova za naš narod. Pod Vašim vođstvom Amerika se bori i pobeđuje u ratu protiv terorizma. Vi ste jasno vodili veliku koaliciju koja je oslobodila milione od tiranije, koaliciju koja sada pomaže irački i afganistanski narod da izgrade demokratije u srcu muslimanskog sveta", odgovorilaje predsedniku njegova dojučerašnja savetnica za nacionalnu bezbednost.
Pedesetogodišnja Kondoliza Rajs, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Stenfordu i stručnjak za Rusiju, druga je žena američki državni sekretar, nakon Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) ali je prva Afro Amerikanka na tom položaju. Važi za najbližeg saradnika predsednika Buša.
Njeno imenovanje još mora da potvrdi Kongres SAD.
XS
SM
MD
LG