Dostupni linkovi

Etničko čišćenje potiče s Kosova?


Iako je statusna konferencija na početku dokaznog postupka odbrane na suđenju nekadašnjem srbijanskom i jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću održana još u junu mjesecu, prvi svjedok odbrane se pojavio tek danas. Beogradski filozof Mihajlo Marković, nekadašnji član Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, koga su mediji često označavali kao “Miloševićevog ideologa”, svjedočio je danas o istorijskom kontekstu koji je, prema njegovom mišljenju, doveo do raspada socijalističke Jugoslavije, odnosno serije ratova između zapadnobalkanskih država.

Marković je odbacio navode optužnice da su tadašnje jugoslovenske republike bile pod srpskom dominacijom. On je kazao da su se “separatičke ideje Hrvata, Slovenaca i kosovskih Albanaca pojavile mnogo prije dolaska na vlast Slobodana Miloševića”, i to kao težnja za stvaranjem sopstvenih država.

On je naveo da je izraz "etničko čišćenje" na prostoru bivše Jugoslavije prvi put upotrijebljen za progon Srba sa Kosova.

Na Miloševićevo pitanje da li može potvrditi da je značajan dio hrvatskog rukovodstva početkom devedesetih godina bio regrutiran “iz ustaških krugova”, svjedok je odgovorio potvrdno.

Svjedok je potvrdio da je on jedan od autora poznatog Memoranduma SANU. Kazao je da se taj nedovršeni dokument, unatoč brojnim optužbama da predstavlja platformu srpskog nacionalizma, zalagao za ravnopravnost i ekonomski napredak u tadašnjoj Jugoslaviji. Marković je, na vlastiti prijedlog, koji je Milošević prihvatio, ponudio da pročita desetak dijelova iz Memoranduma koji dokazuju tu njegovu tvrdnju. Nakon nekoliko dugačkih pasusa, predsjedavajući sudskog vijeća, sudac Patrick Robinson, sugerirao je Miloševiću da na ovaj način nepotrebno gubi vrijeme, tim prije što je Memorandum već uvršten u dokazni materijal.

Odbrana u ovom procesu počela je 31. avgusta, ali je već 1. septembra Sudsko vijeće imenovalo službenog branioca Stevena Kaya, koji je uspio da izvede samo pet svjedoka jer su ostali odbijali se pojave pred sudom. Apelaciono vijeće je Miloševiću 1. novembra vratilo pravo da sam vodi odbranu, donoseći odluku da Kay ispituje svjedoke samo kada optuženi to ne bude u stanju zbog bolesti.
XS
SM
MD
LG