Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader boravio je danas u zvaničnoj poseti Srbiji i Crnoj Gori – što je bilo prvi put da neki predsednik hrvatske vlade boravi zvanično u Beogradu od raspada Jugoslavije.
Obe strane su na potvrdile da njihove zemlje teže istom cilju – članstvu u Evropskoj uniji i u NATO-u i najavile da su spremne da u vezi sa tim sarađuju.
Tokom posete je potpisan sporazum Srbije i Crne Gore sa jedne i Hrvatske sa druge strane o zaštiti prava manjina. Dogovoreno je da osobe osuđene u Hrvatskoj, ako to žele i ako se steknu zakonski uslovi kazne zatvora izdržavaju u Srbiji i Crnoj Gori i obrnuto.
Premijer Sanader je rekao da smatra da bi u kontaktima dveju vlada "apsolutni prioritet" trebalo da bude rasvetljavanje sudbina osoba koje se još uvek zvanično vode kao nestale u ratu, kakvih je samo sa hrvatske strane oko 1.200. Pozdravio povlačenje vojske Srbije i Crne Gore sa granice sa Hrvatskom i raspoređivanje policije na poslove obezbeđenja granice, kako je to u većini zemalja u Evropi, uključujući i Hrvatsku.
Predsednik zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović je izjavio da smatra da njegova zemlja može u saradnji sa Haškim tribunalom koristiti iskustva Hrvatske koja je nazvao "dragocenim i hrabrim".
XS
SM
MD
LG