Dostupni linkovi

SiCG i RS ne sarađuju sa Tribunalom


Premda se Tribunal suočava sa budžetskim teškoćama u vrijeme kada vodi najveće, nakomplikovanije i najskuplje operacije, strategija za okončanje njegovog mandata se uspješno ostvaruje, kazao je Meron. Iz njegovog obraćanja Generalnoj skupštini, izdvojili smo dio u kojem Meron govori o saradnji i nesaradnji balkanskih država sa ovim sudom:

“Kooperacija Federacije BiH sa Tribunalom je dobra, ali saradnja RS ostaje nedovoljna. To se posebno odnosi na bjegunce od pravde i dokumentaciju iz ratnog perioda. Uz izuzetak slučaja Beara, koji je optužen za masakr u Srebrenici, saradnja Srbije i Crne Gore i dalje ne postoji, bilo da je riječ o nehapšenju bjegunaca, prepuštanja dokumentacije ili pitanja imuniteta za osobe koje svjedoče u Tribunalu. Dok je saradnja hrvatskih vlasti sa Tribunalom značajno uznapredovala, očekujemo od njih maksimalne napore sve dok se Gotovina ne nađe u Haagu.”

* * * * *

U Tribunalu u Haagu danas je počelo prvo suđenje kosovskim Albancima, koji su optuženi za ratne zločine u logoru Oslobodilačke vojske Kosova u Lapušniku. Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliu terete se da su odgovorni za ubistvo 10 zatvorenika logora Lapušnik.


Tužilac u procesu Limaj i ostali, Andrew Cayley, u svojoj uvodnoj riječi je trojicu nekadašnjih pripadnika OVK označio kao učesnike u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji su ciljevi bili zastrašivanje, zatvaranje i ubojstva kosovskih Srba i Albanaca koji su sarađivali sa srpskim vlastima. Inkriminacije se odnose na period od maja 1998. do 1999. godine. U optužnici se navodi da su snage OVK pod komandom i kontrolom Fatmira Limaja i Isaka Musliua protivpravno zatvarale srpske i albanske civile iz opština Štimlje, Glogovac i Lipljan u zarobljenički logor Lapušnik. Limaj, Bala i Musliu učestvovali su u održavanju i sprovođenju nehumanih uslova u logoru, što je uključivalo neadekvatnu ishranu i ljekarsku njegu, a učestvovali su i u mučenju i premlaćivanju zatočenika, kao i ubojstvu najmanje 10 zatvorenika 26. jula 1998. godine.

Limaj, Bala i Musliu su prilikom prvog izlaska pred sud izjavili da se ne osjećaju krivim ni po jednoj od po 10 tačaka optužnice.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Kevina Parkera odbilo je zahtjev odbrane da se početak suđenja odgodi za mjesec dana, kako bi se mogli pripremiti za navode tužbe da su preko svojih rođaka i prijatelja optuženi pokušavali zastrašiti potencijalne svjedoke u ovom procesu. Prošle sedmice je podignuta optužnica protiv Beqa Beqaja zbog zastrašivanja i ucjenjivanja potencijalnih svjedoka optužbe u procesu Limaj i ostali.

Danas se u sudnici Tribunala prvi put pojavio i Miroslav Bralo, zvani Cicko, koji je optužen za zločine nad Bošnjacima Centralne Bosne 1993. On je, kao pripadnik jedinice “Džokeri” Hrvatskog vijeća obrane, odgovoran za nezakonito pritvaranje civila, nehumane i okrutne postupke, mučenje, ubistva i višestruka silovanja i seksualna zlostavljanja, te djela protiv ljudskog dostojanstva u selima u Lašvanskoj dolini.

Bralo je danas iskoristio pravo da se o optužnici, koja je podignuta još 1995. ali je držana “pod pečatom” sve do 13. oktobra ove godine, izjasni tek za 30 dana.
XS
SM
MD
LG