Dostupni linkovi

Kada i gde su se skrivali haški optuzenici?


Kao nekadašnji ministar odbrane naredio sam istragu o kontaktima haških optuženika Ratka Mladića, Veselina Šljivančanina i drugih optuženih oficira sa Vojskom Srbije i Crne Gore i tačno je da su njihovi poslednji kontakti ostvareni pre mog dolaska na čelo Ministarstva odbrane, kazao je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Taj posao istrage jeste završen i utvrđeni su datumi. Mladić je poslednji put bio u kontaktu sa vojskom maja 2002. godine, a Šljivančanin januara 2003. godine. Rekao sam da sam taj podatak dostavio Vrhovnom savetu odbrane, Savetu ministara, Savetu NATO, Haškom tribunalu. Što se tiče Ratka Mladića taj kontakt je bio pre donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. Šljivančanin je u poslednjem kontaktu pokušao da uđe u kasarnu i to mu nije dozvoljeno. Da li je ulazio ranije u kasarnu? Jeste, samo to nije bio predmet ove istrage"

Tadić je rekao da je Vojska sarađivala sa Haškim tribunalom u vreme njegovog mandata ali da nije uspela da utvrdi da li se bilo koji optuženik u vojnim objektima krije u to vreme. Tadić je priznao da je u zatvoru odmah nakon hapšenja imao kontakte sa Veselinom Šljivančaninom.

"Veselin Šljivančanin je tražio taj razgovor i naravno da sam ga prihvatio. I prihvatiću, kao član Vrhovnog saveta odbrane, razgovor sa svakim optuženim oficirom pred Haškim tribunalom, kao što ću da razgovaram, imam obavezu da razgovaram sa svakim ko je sad optužen da ga ubedim da ide pred Haški tribunal. Želim da razgovaram sa njima iako se neki od njih kriju. Znači, to je moja obaveza."

Tadić je potvrdio da je nedavno sa rukovodstvom Republike Srpske razgovarao o potrebi saradnje sa Haškim tribunalom i da u tamošnjem rukovodstvu postoji konsenzus za potpunu saradnju sa Haškim tribunalom.

"Taj konsenzus ne postoji u Srbiji ali u Republici Srpskoj koja je mnogo ugroženija postoji taj konsenzus. Ako oni koji su iz Republike Srpske a optuženi su pred Haškim tribunalom ne budu uhapšeni od naših institucija, organa unutrašnjih poslova, to ugrožava opstanak Republike Srpske. To je apsolutno tačno i nastaviću razgovore sa gospodinom Čavićem i gospodinom Ivanićem na tu temo i vrlo brzo ćemo imati novi sastanak."

Predsednik Srbije nije mogao službeno da potvrdi da li su vlasti Republike Srpske dostavile vlastima u Beogradu adrese osoba sa haške liste optuženih, ali je istakao da je obaveza policije da ukoliko se oni nalaze u Srbiji budu uhapšeni. Tadić je odbacio optužbe da je blokirao smenu načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branka Krge, najavivši da će do ozbiljnih personalnih promena u vrhu Vojske doći za Novu godinu.
XS
SM
MD
LG