Dostupni linkovi

Komisije i nadkomisije


Vojni istražni organi saopštili su posle pogibije gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u beogradskoj kasarni Topčider da su vojnici pucali jedan na drugog i da u tom događaju nije učestvovala treća osoba, ali je nakon spekulacija i sumnji u javnosti ubrzo po nalogu Vrhovnog saveta odbrane formirana Nezavisna komisija za ispitivanje tog slučaja. Vojna istraga je završena i sudeći po izjavama istražnog sudije da nema bitnih razlika u odnosu na početne rezultate, smatra se da su vojni istražni organi ostali pri stavu da su vojnici ubili jedan drugog.

Eksperti Nezavisne komisije takođe su završili istragu, do sada se nisu izjasnili do kakvih su rezultata došli, ali se u štampu u Srbiji spekuliše da razmatraju scenario po kom je treća osoba pucala u vojnike i navodi se da za tako nešto postoje indicije. Prvoslav Davinić, ministar odbrane Srbije i Crne Gore izjavio je da je dogovoreno da se Nezavisna i Vojna komisija sastanu i razmene zaključke, a da potom predstave izveštaje. Govoreći o ovom slučaju Boris Tadić, predsednik Srbije, rekao je da će nakon što budu razmatrani zaključci komisija, biti preduzeti konkretni potezi.

"Čekam šta će predsednik komisije koju je formirao Vrhovni savet odbrane - nije formirao Vrhovni savet odbrane komisiju da bi se oni šalili nego da bi našli određeni zaključak - nama reći večeras, i Vrhovni savet odbrane će doneti sve dalje odluke. I o tome da li neko treba da bude kažnjen, da li neko treba da bude nagrađen, i u kom pravcu dalje reforme da se vrše."

Jedna od spekulacija u štampi bila je da postoji mogućnost da je gardiste, koji su čuvali vojni objekat posebne namene na Topčideru, ubilo obezbeđenje nekog od haških optuženika koji su se tu skrivali. O mogućnosti da se konačno utvrdi šta se zaista desilo, prihvati izveštaj neke od komisija i razveju sve spekulacije, Ljubodrag Stojadinović, vojni komentator lista "Politika" za naš program je rekao:

"Mislim da ne postoje u ovom trenutku uslovi koji bi mogli da doprinesu tome da bilo čija verzija bude proglašena istinitom i onda se sad uvodi mogućnost neke nadkomisije. Dakle mi se krećemo prema sve većem broju komisija koje će konačno dovesti do zaključka da ne znamo šta se dogodilo i na taj način će verovatno misterija da opstane i posle saopštenja i jedne i druge komisije i to je ono što je u ovom trenutku izvesno. Jedino ako ne bude nekih senzacionalnih obrta koji bi imali u sebi argumente."

Petar Milovanović iz Tekije kod Paraćina, otac Dražena Milovanovića, jednog od dvojice poginulih vojnika, rekao je za naš program da će pažljivo pogledati sve rezultate do kojih se u istrazi došlo, ali da on ne veruje u mogućnost da je njegov sin bio ubica ili samoubica.

"Za moje dete ne verujem uopšte i zbog toga sam i trčao što ga proglasili ubicom i samoubicom. Ja to ne verujem uopšte ni za onoga vojnika, ni za ovoga. Ne mogu da optužujem ja nikog. Ja sam za to da istina izađe, pa ćemo da vidimo."

Vojnici Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević poginuli su pod nerazjašnjenim okolnostima 5. oktobra za vreme patrole u vojnom objektu posebne namene na Topčideru.
XS
SM
MD
LG