Dostupni linkovi

Što je Marović htio da kaže?


Samo u posljednjih pola godine kabinet predsjednika državne zajednice Svetozara Marovića i njegove partijske kolege više puta su bile prisiljene da dodatno pojašnjavaju ili pak demantuju Marovićeve izjave koje su mediji, navodno, pogrešno interpretirali. Podsjetimo, Marović je tvrdio da je pogrešno prenešen u maju ove godine, nakon što je njegova izjava da “nema puta u Evropu dok Srbija govori o Legiji, a Crna Gora o referendumu”, naišla na oštre reakcije domaće javnosti zbog poistovjećivanja crnogorskog prava na samoopredjeljenje i prvoosumnjičenog za ubistvo srpskog premijera.

Nedugo zatim, u julu ove godine mediji su Marovića, navodno, ponovo stavili u pogrešan kontekst. Njegova izjava da je “neukusno govoriti o rokovima za održavanje referenduma i da treba raditi na afirmisanju državne zajednice”, dovela je u neprijatnu situaciju kolege iz vladajuće Demokratske partije socijalista, koji zvanično strijeme ka crnogorskoj nezavisnosti.

U objašnjavanje Marovićevih stavova tada se dao lično predsjednik Crne Gore Filip Vujanović: “Ja sam se čuo danas sa gospodinom Marovićem. On mi je iskazao svoje nezadovoljstvo interpretacijom onoga što je rekao i jednako nezadovoljstvo neiznošenja onoga što je saopštio. Prema tome, prije svega bi gospodin Marović trebao da saopšti ono što je istinski kazao u tom intervjuu, a, naravno, da je misija gospodina Marovića podrijeđena dužnošću koju on obavlja”.

Na pitanje zašto Svetozar Marović vječito ima problema sa interpretacijom sopstvenih stavova, predsjednik Građanske partije Krsto Pavićević za naš radio kaže da je “Postalo dosadno tumačiti “velike misli” predsjednika državne zajednice”:

“Zašto je gospodin Marović toliko problematičan? Neko ko ga ne zna rekao bi da se vjerovatno radi o nekom političkom maloljetniku koji stalno griješi, pa kabinet ispravlja. Pošto je ispred nas političar koji se već petnaest godina dobro snalazi u svim situacijama, od onih “rat za mir”, pa do onih mirnodopskih i evropskih integracija, onda je očito posrijedi nešto drugo, odnosno, gospodin vješto balansira igrajući na dvije stolice i gledajući koja je stolica pobjednička. Stoga, on je u Beogradu veliki i borac za zajedničku državu, a kada se vrati u Podgoricu onda je, naravno, borac, a za što bi drugo, nego za samostalnu Crnu Goru”.

Svetozar Jovićević, predsjednik Savjeta Grupe za promjene kaže da nije siguran da li je Marovićeva posljednja izjava, da je priča o nezavisnoj Crnoj Gori nevažna, loše prenešena, ali je dodao da je opštepoznato da Marović svako malo unosi konfuziju svojim dvosmislenim stavovima:

“To što gospodin Marović ima problem s interpretacijom više nego drugi, vjerovatno, pokazuje da on ima više od drugih problema sa sopstvenom interpretacijom svojih stavova, odnosno, da se možda ni on sam nedovoljno slaže sa svojim stavovima često puta. Ili, preciznije rečeno, da danas daje jednu izjavu, sjutra bitno dugačiju”.

Posljednji u nizu Marovićevih stavova, koji nije bilo nimalo lako razlučiti je onaj u vezi sa kontroverznim poslom oko izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, čije bi podizanje izazvalo potapanje dijela kanjona rijeke Tare:

“Nijesam za potapanje Tare, ali nijesam ni protiv izgradnje hidrocentrale”, rekao je nedavno Marović, zauzimajući čvrst i precizan stav oko tog pitanja.

Doduše, veoma je čudno da Marovićeve misli javnost redovno ostavljaju u dilemi što je autor htio da kaže, s obzirom da u službenoj biografiji predsjedika državne zajednice, koja je medijima dostavljena iz njegovog kabineta, između ostalog piše da svoje sagovornike, po pravilu, ostavlja bez daha: “Marović je veliki humanista i obraća se čovjeku sa velikim uvažavanjem, odmjereno i pažljivo, što na sagovornika ostavlja prijatan utisak. Čovjek je visoke političke kulture i izvrstan erudita, koji se veoma lako snalazi od Biblije do Pašića i Slobodana Jovanovića, od Euripida do Kanetija, od antike do francuske revolucije, od balkanskih ratova do postmoderne”, navodi se u biografiji predsjednika državne zajednice i potpredsjednika DPS-a.
XS
SM
MD
LG