Dostupni linkovi

Daytonske obaveze nisu ispisane nevidljivom tintom


Izostanak suradnje Republike Srpske s Haskim tribunalom blokira pristup Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama i predstavlja ozbiljan udarac ukupnim naporima zemlje da postigne taj cilj, izjavio je nocas pred Vijecem sigurnosti Ujedinjenih naroda Paddy Ashdown.

"Ne smije biti nikakve sumnje da kada NATO i Evropska unija kazu da zele punu suradnju Bosne i Hercegovine s tribunalom u Hagu, onda najozbiljnije tako i misle. Vlasti Republike Srpske se ne mogu ponasati kao da je obaveza o izrucenju optuzenih za ratne zlocine koju su potpisale u Daytonu bila ispisana nevidljivom tintom. Ona je tu, crno na bijelo", izjavio je Visoki predstavnik.

Cinjenicu da su medju dvadesetak odbjeglih haskih optuzenika i Radovan Karadzic i Ratko Mladic, vise je clanica Vijeca sigurnosti nazvalo uzenimirujucom.

Americki ambasador u Ujedinjenim narodima, John Danforth, pohvalio je odluku Visokog predstavnika da kazni pojedince i organizacije koje pomazu odbjegle optuzenike:

"Republika Srpska krsi dio mirovnog sporazuma potpisanog u Daytonu i Parizu, kao i brojne rezolucije koje je usvojilo Vijece sigurnosti, a koje obavezuju na izrucenje optuzenika. Ta obaveza mora biti ispunjena ako se zeli osigurati potpuna provedba sporazuma,", izjavio je ambasador Danforth.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanic, izjavio je pred clanovima Vijeca kako postoji volja da se unaprijedi suradnja s Haskim tribunalom:

"U Bosni i Hercegovini postoji cvrsta politicka odlucnost da se uhapse optuzeni za ratne zlocine, ali i svijest da je puna suradnja s Haskim tribunalom preduvjet da ova drzava bude priznata kao demokratska," izjavio je ministar Ivanic.

Raspravi o stanju u BiH pred Vijecem sigurnosti Ujedinjenih naroda prisustvovao je i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer koji je potvrdio da ce Evropska unija od sljedeceg mjeseca preuzeti vojnu misiju u Bosni i Hercegovini.

Uspjeh koji je Alijansa postigla u osiguranju mira u BiH, postat ce model i za druge slicne operacije NATO-a u buducnosti, izjavio je De Hoop Scheffer:

"Bosna i Hercegovina je najbolji primjer djelotvornosti bliske suradnje Ujedinjenih naroda i NATO-a u uspostavi mira i stabilnosti. Model suradnje koji smo razvili ovdje bit ce primijenjen u nasim buducim operacijama, izjavio je glavni tajnik NATO-a, i potvrdio kako ce Savez uspostaviti novo sjediste u Sarajevu koje ce nadgledati reforme obrane u BiH, borbu protiv terorizma i potragu za odbjeglim haskim optuzenicima.
XS
SM
MD
LG