Dostupni linkovi

Izvinjenje Vlade RS za Srebrenicu


Vlada RS-a, u zaključcima koji su usvojeni povodom konačnog izvještaja Komisije za istraživanja događaja u Srebrenici u julu 1995. godine, uputila je izvinjenje porodicama postradalih Srebreničana. “Vlada RS-a saosjeća s bolom srodnika postradalih Srebreničana, uz iskreno žaljenje i izvinjenje zbog tragedije koja im se dogodila”, kaže se u zaključcima koji su objavljeni na interenet stranici Vlade.

Konstatujući da izvještaj nedvosmisleno pokazuje da je na području Srebrenice u julu 1995. godine počinjen zločin velikog obima grubim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava, Vlada RS-a navodi da je opredijeljena i da preduzima odlučne korake da se pred lice pravde izvedu sva lica koja su počinila ratne zločine.

U zaključcima Vlade RS-a konstatuje se da prilozi Komisije za Srebrenicu, koji su također objavljeni na internet stranici Vlade kao dodatak izvještaju 11. juna, predstavljaju dobar osnov za postupanje nadležnih organa za dalje istraživanje, dokumentovanje i procesuiranje zločina.

Portparol predsjednika Vlade RS-a, Goran Radivojac:

“Vlada RS-a jučer je djelomično objavila izvještaj o Srebrenici na svom veb sajtu. Samim tim, Vlada RS-a je nakon pozitivne ocjene Komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH izvršila svoj dio obaveza po presudi Doma za ljudska prava, koje podrazumijevaju sačinjavanje ovakvog jednog izvještaja. Vlada RS-a će u narednim danima dostaviti ovaj izvještaj svim nadležnim pravosudnim organima, jer je samim činom pozitivne ocjene od strane Komisije za ljudska prava praktično Vlada je, kao izvršni organ vlasti, završila taj posao i sad je na sudskim organima da vode istrage i procesuiraju eventualne odgovorne osobe iz tog izvještaja.”

U dodatku izvještaja Komisije za Srebrenicu nalaze se podaci o broju nastradalih u srebreničkom masakru, koji su rađeni na osnovu upoređivanja 30 izvora. Iz više spiskova koje je napravila Komisija vidi se da se broj žrtava u Srebrenici kreće od sedam do osam hiljada. U preporukama Komisije se kaže da će potpuna istina o događajima u Srebrenici biti moguća tek nakon sagledavanja njihovog historijskog konteksta.

Komisija je, također, organima vlasti RS-a preporučila da preispita angažman lica zaposlenih u institucijama, kao i u javnim službama koji su osumnjičeni za ratne zločine. Ali iz izvještaja je nejasno da li su te osobe optužene, ili je Komisija tokom istrage utvrdila da ima osnova za podizanje optužnica protiv nekih lica zaposlenih u državnoj službi.
XS
SM
MD
LG