Dostupni linkovi

Mogu li se države-članice dogovoriti?


Crnogorska vladajuća koalicija čvrsta je u stavu da su neposredni izbori za parlament državne zajednice koji bi, prema Ustavnoj povelju, trebalo da se održe početkom naredne godine u ovom trenutku nesvrsishodni. Iz Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije već duže se ponavlja prvo referendum, pa ako zatreba onda neposredni izbori. Shodno tome većina u crnogorskom parlamentu prošle nedjelje odbacila je Prijedlog tog zakona koji je predlagala Srpska narodna stranka, a vjerovatno će istu sudbinu doživjeti i Prijedlog Udruženja slobodnih pravnika. Jedan od argumenata DPS-a za insistiranje na dogovoru dviju vlada o neposrednim izborima bio je i taj da ni Srbija nije usvojila taj zakon. Međutim, Vlada Srbije ipak je usvojila Prijedlog tog zakona i proslijedila ga Skupštini. Šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković odgovara na naše pitanje da li to sada mijenja situaciju:

''Nijesam siguran da će to tako brzo da ide, posebno zbog raspoloženja i političkog nedogovora ili različitih stavova o unutrašnjim srpskim stvarima između Demokratske stranke, Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, tako da to što je Srbija, navodno, donijela zakon to je još na ''dugom štapu''. Osim toga treba reci da postoji visok stepen neiskrenosti. Zakon je utvrdila Vlada, ali je ta ista Vlada toj istoj Skupštini predložila Zakon o budžetu za sljedeću godinu i u tom zakonu ne postoji stavka novac ili sredstva ili dinari za izbore u Srbiji u 2005.''.

I stav Socijaldemokratske partije po ovom pitanju nepromijenjen je. Portparol Branislav Radulović:

''Zakon koji je procesuirala Vlada Republike Srbije je zakon koji može obavezati samo srpsku vlast, jednako kao što svi zakoni koji se donose u crnogorskom parlamentu obavezuju Crnu Goru. U tom pogledu postoji apsolutna autonomija država članica da uređuju svoje izborno pravo, a u ovom konkretnom slučaju Crna Gora stoji na stanovištu da je sistem koji je postavljen u Ustavnoj povelji, prije svega, suprotan izvorno uspostavljenom sistemu zajednice dvije države i u tom pogledu SDP stoji na stanovištu da takvo zakonsko rještenje ne treba donijeti u crnogorskom parlamentu''.

Iamjući u vidu poznate stavove evrpskih zvaničnika o neophodnosti očuvanja zajednice može li se očekivati promjena stava Brisela iz kojeg je poručeno da će poštovati dogovor držva članica oko tog pitanja? Ako Srbija ipak bude insistirala na izborima, da li bi Evropska unija mogla posegnuti za pritiskom na Crnu Goru. Miodrag Vuković:

''Evropa nas sve više i bolje poznaje. Ne vjerujem da će Evropa na bilo koji način vršiti pritisak da se vraćamo unazad. Nije toliko okrenuta prema nama sa negativnom emocijom, nego je i sama saopštila da će poštovati sve što se Srbija i Crna Gora dogovore''.

Na drugoj strani, opozicone prosrpske stranke u Crnoj Gori upravo računaju na podršku Evropske unije. Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović saopštio je ''Dan''-u kako se nada da crnogorska vlast neće ući u zonu ustavnog puča i da će početkom naredne godine ipak biti održani neposredni izbori za parlament zajednice. Slična je ocjena i lidera Demokratske srpske stranke Božidara Bojovića koji, nakon što je srpska Vlada usvojila Zakon o neposrednim izborima, očekuje pritisak Brisela na zvaničnu Podgoricu:

''Ovdje je čak međunarodna zajednica obavezna da reaguje. Ovo je posljednja diktatura u Evropi i ona svojim ponašanjem apsolutno pokazuje to i Evropa je dužna, posebno Evropska unija, da zaštiti svoj projekat, a njen projekat je projekat zajedničke države Srbije i Crne Gore''.

Na pitanje koliko su ta očekivanja realna, Kristina Galjak, portparol Havijera Solane, visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbijednosti, za naš radio kaže:

''Vi znate kakav je naš stav oko izbora za parlament državne zajednice. To je gospodin Solana saopštio prilikom svoje nedavne posjete Beogradu, a to je da bi mi mnogo željeli da se ovaj problem riješi kroz dogovor država članica. Tako da mi želimo da se ovaj problem riješi dogovorom između Srbije i Crne Gore. I mi ćemo dati sve od sebe da ove dvije strane to učine i da oko toga pregovaraju. U ovom momentu ne mogu reći ništa više. Mi smo se oduvijek zalagali za poštovanje Ustavne povelje, ali smo oduvijek insistirali da se problem oko neposrednih izbora riješi dogovorom između dvije strane. To je ono što je važno. Znamo da je Zakon o neposrednim izborima prihvaćen od strane srpske vlade, a sada očekujemo da se naredni koraci preduzmu u skladu sa dogovorom između Srbije i Crne Gore''.
XS
SM
MD
LG