Dostupni linkovi

Od kakvog je značaja pobjeda Buša za Srbe?


Predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić, koji je uoči američkih predsjedničkih izbora pozvao Amerikance srpskog porijekla da glasaju za Džordža Buša, uvjeren je da su upravo ti glasovi u Ohaju bili od presudnog značaja za njegovu pobjedu:

''Brojna srpska dijaspora u Klivlendu i drugim djelovima Ohaja koja je bila ključna država na proteklim izborima dala je na odlučujući doprinos pobjedi predsjednika Džordža Buša i senatora Džordža Vojnovića''.

Mandić je objesnio i od kakvog je značaja pobjeda Buša za Srbe:

''Šansa sada da Crna Gora i Kosovo i Metohija budu ocijepljeni od Srbije više ne postoji. A opstanak Republike Srpske je zagarantovan''.

Suprotnog je mišljenja potpredsjednik crnogorske Skupštine Dragan Kujović koji, uz svo uvažavanje i značaj međunarodnog faktora, posebno Amerike, smatra da odluku o statusu Crne Gore neće donositi niko iz vana, već njeni građani:

''Zato mislim da ni izborna pobjeda bilo kojeg kandidata za predsjednika Amerike nije sudbinsko pitanje za Crnu Goru, jer je sasvim normalno da Amerika i njen predsjednik imaju poštovanje prema demokratskim pravima crnogorskog naroda na slobodan izbor. Uz čestitke Bušu na izbornoj pobjedi očekujem da će i on nama u doglednom vremenu čestitati državnu samostalnost i međunarodno priznanje''.

Zamjenik ministra Inostranih poslova državne zajednice Predrag Bošković smatra da se politika američke administracije neće značajnije promijeniti u odnosu na Srbiju i Crnu Goru i region, budući da Amerika sada ima druge prioritete:

''Mi bismo voljeli da se Sjedinjene Američke Države malo više zainteresuju za prostor Balkana, ali shvatamo da su njihovi prioriteti negdje drugo, a to je borba protiv terorizma i Irak i Avganistan, ali u svakom slučaju nesporno je da će prostor Balkana u sljedećih godinu, dvije dana ipak imati jaču težinu, nego što je to imalo u posljednjih nekoliko godina, prije svega, što se očekuju i neka konkretna riješavanja i riješavanja određenih otvorenih pitanja na prostoru balkanskog poluostrva''.

Predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke narodne partije Dragiša Pešić konstatuje da su se građani Amerike, dajući podršku Džordžu Bušu, očigledno opredijelili za unutrašnju sigurnost u odnosu na druge, ekonomske i političke ciljeve. Što se tiče odnosa prema Balkanu u Socijalističkoj narodnoj partiji zadovoljni su ishodom američkih predsjedničkih izbora:

''Ja mogu reći da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i njegova administracija vodila jednu umjerenu politiku prema ovom području, uključujući i područje Srbije i Crne Gore i jednu politiku razumijevanja i shvatanja odnosa i prilika na ovim prostorima. Takva politika, nadam se, da će biti zadržava i u narednom periodu''.

Za predsjednika Demokratske unije Albanaca Ferhata Dinošu ishod izbora bio je potpuno očekivan:

''Naime, predsjednikom Bušom je započeo jedan od najvećih projekata američke administracije u novijoj istoriji koji je već i još će više promijeniti svijet. To je borba protiv terorizma. Nije bio za očekivati da taj projekat preuzme neko ko ga nije radio. Amerikanci će paralelno sa ovim projektom nastaviti da budu prisutni tamo gdje to zahtijevaju konkretne okolnosti. Ma koliko se govori da će Balkan biti prepušten Evropi mislim da će američko prisustvo, odnosno američki uticaj biti presudan i za kretanja na Balkanu. Ko bude umio da svoj nacionalni interes uskladi sa američkim nacionalnim interesom, biće u prilici da iskoristi blagodeti globalizacije''.
XS
SM
MD
LG