Dostupni linkovi

UNMIK ne vidi probleme u saradnji sa Tribunalom


Pozivajuci se na jucerasnju izjavu glavnog tuzioca Haskog tribunala Carle del Ponte da UNMIK i institucije Kosova ne saradjuju u dovoljnoj meri sa ovim tribunalom, glasnogovornica UNMIK-a Mechtilde Heneke istice kako je Haski tyribunal u svom radu nezavistan, dok je saradnja izmedju UNMIK-a i Tribunala uvek bila na nivou.

“Odnosi izmedju UNMIK-a i Haskog tribunala su uvek bili dobri i mi smo izbliza saradjivali tokom celog procesa i mi tu ne vidimo nikakvih problema”, kaze Heneke.

Osvrcuci se na najavu Carle Del Ponte da ce Tuzilastvo do kraja godine okoncati istragu i podici jednu optuznicu protiv pripadnika nekadasnje Oslobodilacke vojske Kosova, kao i spekulacije u nekim medijima da ce Del Ponte 10. novembra posetiti Kosovo glasnogovornica Heneke kaze:

“Nismo informisani da li ce Del Ponte doci na Kosovo, dok akte koje ona planira su odluke Haskog tribunala”.

Inace, u Haskom tribunalu se za sada vodi samo jedan sudski postupak protiv bivsih pripadnika OVK u kojem su optuzeni Fatmir Liman, Haradin Balaj i Isak Musliju.

Takodje, prema najavama iz UNMIK-a, danas je u Shevenigen trebao da bude prebacen Bech Bechaj, iz sela Petrovo, opstina Stimlje, koji je prosle nedelje uhapsen pod sumnjom da je vrsio pritisak na svedoke u postupku protiv Limaja, Balaja i Muslijua.
XS
SM
MD
LG