Dostupni linkovi

EUFOR – garancija stabilnosti i sigurnog okruženja BiH


Prvi zapovjednik evropskih vojnih snaga u BiH, britanski general Dejvid Liki (David Leakey), kaže da preuzimanjem mandata od SFOR-a, 2. decembra, neće doći do bitnih promjena u BiH. Oko 80 posto vojnika SFOR-a samo će promijeniti oznake na uniformama, ističe general Liki:

“EUFOR, odnosno evropske snage garantovat će mir, imat će isti pravni mandat kao i SFOR, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Sprečavat ćemo izbijanje neprijateljstava, insistirati na poštivanju Dejtona i obezbjeđivati sigurno i stabilno okruženje u BiH.”

Zapovjednik EUFOR-a najavljuje blisku saradnju s oružanim snagama BiH, te podršku domaćim vlastima u borbi protiv organizovanog kriminala. General Liki također napominje da će sa štabom NATO-a u Sarajevu zajednički raditi na reformi odbrane, te da će nastaviti s podrškom Haškom tribunalu u hapšenju optuženih za ratne zločine. S tim u vezi, evropske vojne snage i štab NATO-a, sa komandama u istoj zgradi u Butmiru, redovno će razmjenjivati i obavještajne podatke, kaže zapovjednik EUFOR-a, koji odgovara i na pitanje o prioritetima u njegovom poslu u BiH:

“Moj primarni zadatak jeste apsolutna garancija stabilnosti i sigurnog okruženja u BiH, a to znači uvjeriti narod u BiH da ne postoji mogućnost neprijateljstava, bilo između entiteta ili sukoba uzrokovanih na drugi način.”

Da li su general Liki i zapovjednik SFOR-a, američki general Šuk, razradili detalje oko odgovornosti za hapšenje optuženih za ratne zločine, ko će imati primat u tim akcijama i da li će samo davati podršku bh. vlastima, pitanja su upućena prvom čovjeku EUFOR-a:

“Primijetio sam da se većina vaših pitanja odnosi na hapšenje optuženih za ratne zločine, ali moram vama kazati da se obraćate pogrešnoj osobi. Bosanske vlasti su te koje su odgovorne i one su toga svjesne. Ljudi u BiH moraju imati volju da ispune taj zadatak, posebno u RS-u.”

General Liki je naglasio da oni trebaju riješiti taj problem ako žele brži priključak u Evropu.
XS
SM
MD
LG