Dostupni linkovi

Čavić ponovo pozvao haške optuženike na predaju


Jučerašnja poruka Visokog predstavnika u BiH, Pedija Ešdauna, političarima u Banjoj Luci o neophodnosti pune saradnje sa Haškim tribunalom čini se da je shvaćena ozbiljno u čitavoj BiH. Svi su saglasni da je došlo vrijeme da se pokaže puna spremnost na saradnju sa Haškim tribunalom. Sredine nema, a nesaradnja sa Tribunalom proizvela bi posljedice o kojima mi ne odlučujemo, kaže predsjednik RS-a, Dragan Čavić, uputivši još jedan poziv haškim optuženicima koji su na slobodi da se dobrovoljno predaju:

“Ja koristim ovu priliku da ih podsjetim da je to opšti politički stav. Dakle, to je stav i Parlamenta i svih političkih stranaka koje su njemu. To je moj lični stav. Ali i stav svih onih koji potpuno razumiju u kakvom se političkom ambijentu nalazimo i kakve političke i institucionalne posljedice eventualno po RS mogu prozvesti kvalifikacije koje su danas vrlo izvjesne. A to su kvalifikacije ponovo koje smo čuli od Visokog predstavnika - da RS ne ispunjava međunarodne obaveze.”

I izjava premijera Dragana Mikerevića pokazuje da se političari u RS-u pribojavaju da bi nastavak opstrukcija mogao rezultirati značajnim kaznama, ne samo finansijskim i političkim protiv pojedinaca, što je Visoki predstavnik nekoliko puta demonstrirao, već i onim koje bi mogle biti uperene i protiv pojedinih institucija u RS-u:

“Mi imamo još ovo do kraja godine da se zaista potvrdimo kao entitet i mislim da je to, prije svega, zadatak iznad svih drugih zadataka. To je da potvrdimo entitet, potvrdimo i utvrdimo na neki način put budućnosti.”

Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, najveće opozicione stranke u RS-u, također je saglasan da saradnja sa Hagom u ovom trenutku treba biti prioritet svih institucija:

“Obaveza vezana za saradnju sa Haškim tribunalom jedna je od najvažnijih koje u ovom trenutku imamo i apsolutno i mi iz SNSD-a podržavamo da se to pitanje stavi agresivno na dnevni red rada svih institucija RS-a i da pokažemo da taj nezobilazan uslov možemo da ispunimo radom institucija.”

Portparol Stranke demokratske akcije, Seada Palavrić, ocijenila je da je bilo krajnje vrijeme da Visoki predstavnik na ovaj načni razgovara sa političarima u RS-u:

“Jer odavno smo mi upozoravali na to da ne mogu vlasti RS-a crpjeti ovlašćenja iz Dejtonskog sporazuma samo onda kada se priznaje postojanje RS-a kao dijela države BiH. Moraju uzeti sve što Dejton nalaže, a Dejton nalaže saradnju sa Haškim tribunalom i hapšenje osoba. Što je najbolnije, činjenica je da RS još nikoga, nikoga nije uhapsila, dakle ni onog najnižeg optuženog.”

Branko Todorović, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava RS-a:

“Za mene ključna rečenica jučerašnjeg Ešdaunovog obraćanja poslanicima Narodne skupštine RS-a je upravo ona da se RS privodi kraju iz Banje Luke, a ne iz Sarajeva, ne iz okruženja ili negdje sa strane. Prema tome, posljednji je trenutak da institucije RS-a preuzmu svoje obaveze, počnu ih ispunjavati i jednostavno počnu funkcionisati onako kako to predviđa Mirovni sporazum, kao to predviđaju Ustav BiH, Ustav entiteta i kao to i građani RS-a, BiH, a i međunarodne zajednice očekuju.”

S obzirom da je do kraja godine ostalo još 58 dana, ostaje da se vidi da li će nadležne institucije u RS-u moći nadoknaditi ono što nije urađeno u posljednjih devet godina. Član Predsjedništva SDP-a BiH, Selim Bešlagić, ipak ne vjeruje da će se u ovako kratkom roku desiti išta spektakularno kada je u pitanju saradnja vlasti RS-a sa Haškim tribunalom:

“Ima jedna narodna. Kaže: tresla se gora, rodio se miš. Ovo pojašnjava to što je rekao “u roku od dvije do tri sedmice”. Ja mislim da se apsolutno ništa neće desiti za dvije, tri sedmice. A ako se desi, onda ja moram da kažem da snaga argumenata ili snaga prijetnje je ipak ta koja može djelovati na vlasti u RS-u. Ali, ja mislim da od toga nema ništa.”
XS
SM
MD
LG