Dostupni linkovi

Predstoji prljava predsjednička kampanja


Slobodna novinarka Helena Puljiz uputila je Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi zahtjev da ispitaju zakonitost rada Protuobavještajne agencije POA-e. Po njenim riječima, trojica agenata su je gotovo pet sati ispitivali o njenom novinarskom praćenju rada predsjednika Mesića, kao i o detaljima koji bi mogli kompromitirati Mesića. Tijekom tog ispitivanja, navodi u svom zahtjevu kolegica Puljiz, bila je izložena, između ostaloga, i pokušaju ucjene i potkupljivanja ispitivanju o najintimnijim pojedinostima iz privatnog života tvrdnjama da nije sposobna razumno rasuđivati, a bila joj je ponuđena i suradnja sa tajnom službom na koju, kaže, nije pristala.

Helena Puljiz odbija javno govoriti o tom što joj se desilo, ali je sa cijelim problemom upoznato Hrvatsko novinarsko društvo i njegov predsjednik Dragutin Lučić Luce:

''Ona je nezadovoljna tim načinom. Obratila se Vijeću za civilni nadzor tajnih službi. Očekuje se da to Vijeće donese nekakvu odluku, najvjerojatnije nekakvu internu istragu u POA-i. Više od toga vam ne mogu reći.''

Protuobavještajne agencije se unazad nekoliko godina ne nalaze pod Ministarstvom unutarnjih poslova već izravno pod Vladom. Vladin glasnogovornik Ratko Maček odbija da su tajni policajci željeli isčeprkati nešto komprimitirajuće o Mesiću:

''To je apsolutno netačna informacija koju držimo krajnjom špekulacijom. Ni u jednom trenutku POA nije razgovarala sa gosdpođom koju ste spomenuli o nekim stvarima, niti detaljima o predsjedniku Mesiću.''

Svi pokušaji da dobijemo neki komentar od predsjednika ili članova Vijeća za civilni nadzor rada sigurnosnih službi završili su neuspješno. Doznali smo jedino da će oni sutra zasjedati. Bivši ministar Unutarnjih poslova i aktualni potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, socijaldemokrat Šime Lučin, o svemu zna samo iz medija, ali je duboko uvjeren kako je priča povezana sa izborima na kojima su kandidati i Stipe Mesić, ali i HDZ-ovka Jadranka Kosor.

''Ne može ništa drugo da se zaključi nego da je i taj kontaktnti razgovor bio u toj funkciji. Valjda bi ih trebalo upozoriti na jednu opasnost a to je da se protivobavještajna služba nikako ne bi smjela miješati u nekakve političke odnose, da se bavi politikom. Ono što sam kao ministar, u vrijeme dok je POA bila u Ministarstvu unutrašnjih poslova, imao kao osnovnu zadaću je bilo depolitiziranje svih službi. Treba se prisjetiti samo iskustava koje smo imali do 2000. godine sa obavještajnim službama, od prisluškivanja novinara do političkih neistomišljenika. Zato mislim da bi ovaj slučaj trebao biti poziv na uzbunu i alarm da se ne bi došlo u situaciju koju smo imali 2000. godine.''

Lučin je podsjetio kako je koaliciona vlada pozvala novinare koji su pod HDZ-om u devedesetima bili praćeni i prisluškivani da prouče svoje dosijee:

''Namjera toga je bilo jedno upozorenje i javnosti i onima koji se time bave kakve su mogućnosti zlouporabe tajnih službi. Ukoliko je točno da se sada protivobavještajna agencija bavi dnevnopolitičkim potrebama, političkim igrama i utjecajima, onda sigurno idemo nekoliko koraka unatrag. Mislim da bi na to trebalo reagirati. Očito da oni koji bi trebali reagirati stvari relativiziraju.''

Sve je više onih u Hrvatskoj koji upozoravaju kako je i ovaj slučaj pritiska tajne službe na novinarku dokaz da će predsjednička kampanja u Hrvatskoj biti prilično prljava.
XS
SM
MD
LG