Dostupni linkovi

Zamrznuti mandate kosovskih Srba


Podvlačeći da su Srbi koji su učestvovali na izborima doživeli katastrofalne rezultate, Slobodan Samardžić je rekao:

“Bilo bi vrlo dobro kada bi zamrzli svoje mandate, kada ih ne bi verifikovali. Oni su vlasnici tih mandata i oni to mogu da urade. Prema tome, to je sve u skladu sa pravilima igre.”

Uslovi za povratak u parlament, eventualni ulazak u vladu i druge centralne institucije Kosova po Samardžiću bili bi ostvareni onog trenutka kada bi razgovori o decentralizaciji Kosoba bili nastavljeni a Srbi dobili garancije bezbednosti.

“Naravno, za tako nešto bi morali da se raspišu novi izbori za srpsku zajednicu, jer nemate drugi osnov.”

Samardžić je takođe podvukao da ovakvi njegovi stavovi nisu kontradiktorni obećanju premijera Koštunice po kome na one kosmetske Srbe koji razmišljaju o ulasku u Skupštinu niko neće vršiti pritisak.

“Oni neka rade po svojoj savesti kako je to rečeno, ali time se zaista ne rešava ono osnovno pitanje, a to je ko će predstavljati Srbe u okviru Kosova i Metohije. Oni sa tako malo glasova ne mogu da predstavljaju Srbe.”

Jedan od lidera kosovskih Srba koji je učestvovao na izborima Oliver Ivanović pozvao je Vladu Srbije da pronađe najprihvatljivije rešenje. Po njegovom mišljenju Vlada: ...“Dosada nije jasno rekla šta o tome misli i prema tome snosi najveću odgovornost za nastalu situaciju i mislim da joj pripada i odgovornost da nađe rešenje u ovoj situaciji. Sigurno je da je valjda svima jasno da neće biti novih izbora, da neće biti novih predstavnika Srba, nego da će Srbi u sprovođenju svih programa morati se da oslone na one koje su izabrani”.

Istovremeno, Koštuničina Demokratska stranka Srbije pozvala je na dijalog u kom bi Vlada Srbije, kako je kazao portparol ove partije Andreja Mladenović, bila partner međunarodnoj zajednici:

“I da bi se plan republičke vlade koji je Skupština jednoglasno usvojila stavio u ravnopravan položaj sa planom UNMIK. I svako učešće i u institucijama kosovskim, privremenim, itd. mislim da može samo da oslabi poziciju pregovarača i Vlade i predstavnika Srba sa Kosova i Metohije.”

Poslednje što je iz Demokratske stranke srpskog predsednika Borisa Tadića upućeno je poziv na kompromis Tadića i Koštunice a o kosovskom pitanju, koji je izneo potpredsednik stranke Nenad Bogdanović. Reakcija na mogućnost da srpski poslanici zamrznu mandate iz ove stranke nije bilo.
XS
SM
MD
LG