Dostupni linkovi

Službeni branioci potvrđeni, Miloševiću vraćena kontrola nad odbranom


Prema odluci Apelacionog vijeća, koju je potpisao njegov predsjednik, ujedno i predsjednik Tribunala, američki sudac Theodor Meron, Miloševiću je odobreno da vodeći svoju odbranu sam odlučuje koje će svjedoke pozvati i izvesti pred sud, te da ih ispituje prije službenog branioca, koji će ispitivanje preuzimati samo ako optuženi zbog bolesti nije u stanju da to radi.

Apelaciono vijeće je odredilo da ukoliko zdravstveni problemi optuženog ponovo dovedu do opasnosti od kašnjenja i produžetka suđenja, Sudsko vijeće će procijeniti kada će službeni branioci od Miloševića preuzeti vođenje odbrane.

Ovom odlukom Apelaciono vijeće je dalo za pravo i Sudskom vijeću Patricka Robinsona, koje je britanske advokate Stevena Kaya i Gillian Higgins imenovalo za Miloševićeve službene branioce, ali i optuženom, koji je u više navrata zahtijevao da mu se vrati pravo da se brani sam.

Nastavak suđenja je zakazan za 9. novembar, ali Robinsonovo sudsko vijeće treba donijeti odluku i o zahtjevu Kaya i Higginsove da im se dopusti da se povuku iz ovog procesa.

U Haagu je danas takođe saopšteno da je glavna tužiteljica Carla del Ponte od predsjednika Tribunala zatražila da se proces protiv Vladimira Kovačevića, zvanog Rambo, koji je optužen za napad na Dubrovnik 1991. godine, prepusti pravosuđu Srbije i Crne Gore. Kovačević je, zbog mentalne bolesti, ranije upućen na liječenje u Beograd.

Ovo je prvi put da je Tužilaštvo preporučilo da se jedan od procesa koji se vode pred Tribunalom prepusti pravosuđu Srbije i Crne Gore. Delponteova je ranije zatražila da se Hrvatskoj prepusti slučaj Norac-Ademi, odnosno BiH optužnica protiv četvorice bosanskih Srba optuženih za zločine u prijedorskim zarobljeničkim logorima.

O ovim zahtijevima će odlučivati sudsko vijeće koje će imenovati predsjednik Tribunala.
XS
SM
MD
LG