Dostupni linkovi

OEBS naložio ponovno prebrojavanje glasova


Sef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu ambasador Pascal Fieschi, koji je ujedno i predsednik Centralne izborne komisije, dozvolio je danas prebrojavanje glasova izbora od 23. oktobra.
Ova odluka je usledila nakon zalbi nekoliko velikh politickih partija koje su dokazale da su ostecene prilikom brojanja glasova.

Ovom odlukom ambasadora Fieschi preliminarni rezultati objavljeni u ponedeljak 25. oktobra su nistavni, nezavisno od toga hoce li konacni rezultati biti razliciti od prethodnih ili ne.

Prebrojavanje glasova, prema abasadoru Fieschiju, donece tacne rezultate i pocece sutra i treba da se okonca u roku od 3 dana.

“Mi smo zakljucili da je bilo nepravilnosti tokom kontrole koju smo izvrsili i sada zelimo da se obezbedimo da svi glasovi biraca idu partijama za koje su oni glasali. Mi cemo izvrsiti ponovno prebrojavanje”, rekao je abasador Fieschi, isticuci kako ce OEBS snositi dodatne troskove prebrojavanja.

On je kazao kako ne moze da predvidi nove rezultate, ali je obecao transparentnost prilikom prebrojavanja. Glavne primedbe koje su najvece partije imale odnose se na greske prilikom brojanja glasova.

Kao takve primere gospodin Fieschi je istakao kako su male partije koje su bile odmah do Demorkatskog saveza Kosova, odnosno Demokratske partije Kosova, zbog greske tokom brojanja glasova dobile njihove glasove. Inace prebrojavanje, prema njegovim recima, ima punu podrsku politickih partija. “Politicke partije su danas, u okviru Centralne izborne komisije, izrazile zajednicki stav u vezi sa odlukom o ponovnom prebrojavanju glasova”, rekao je amabasador Fieschi.

On je takodje istakao kako prebrojavanje glasova ne dovodi u pitanje visoke ocene ovih izbora, vec to pokazuje koliko je organizator opredeljen da se utvrde tacni rezulatati glasanja kako bi sve partije dobile glasova onako kako su se biraci opredelili 23. oktobra.
XS
SM
MD
LG