Dostupni linkovi

17 posto poreza na nezavisnost i slobodu medija?


Uvođenje poreza na dodanu vrijednost u BiH najočitije do sada izazvalo je sukobljavanje državnog parlamenta s Vijećem ministara i Međunarodnim monetarnim fondom. I dok jedni traže tri porezne stope, drugi insistiraju na uvođenju samo jedne porezne stope, uz manje izuzetke od oslobađanja od plaćanja poreza. Pred sjednicu Parlamenta, na kojoj će se naredne sedmice glasati o zakonu, nadležna parlamentarna komisija predložila je kompromisno rješenje. Predsjedavajući Komisije, Nikola Kragulj:

“Komisija je predvidjela dvije stope: standardnu od 17 posto i nultu stopu. U nultu stopu obuhvaćeni su artikli, odnosno osnovne prehrambene namirnice, a to su: hljeb, sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masti, lijekovi, knjige. To je dopunjeno s imputima, osnovnim imputima za poljoprivrednu proizvodnju, kao što su sjemena, sadni materijal. Sve ostalo bi bilo oporezovano stopom od 17 posto. Savjet ministara i Uprava za indirektno oporezivanje, odnosno Upravni odbor, su tvrdog stava da su u mogućnosti da provedu samo zakon sa jedinstvenom stopom i da će insistirati na tome da se donese zakon s jedinstvenom stopom. Parlament može da odstupi kroz amandmansko djelovanje, može Savjet ministara da povuče zakon ukoliko se ne slaže s ovakvim rješenjima od strane Komisije itd. Sve je kroz proceduru u mogućoj igri.”

Iako je glasanje Parlamenta neizvjesno, jedno je gotovo sigurno. Na dnevne i sedmične novine bit će uveden porez od 17 posto. U tome se parlamentarna komisija složila sa Međunarodnim monetarnim fondom, Vijećem ministara i Upravom za indirektno oporezivanje. Ovaj je potez u medijima i novinarskim organizacijama shvaćen kao direktan udar na slobodu riječi. Ermin Durmo, Vijeće za štampu:

“Uvođenje PDV-a, jedinstvene stope na medije, odnosno na štampu smatramo neprimjerenim, pogotovo što iskustva razvijenih zapadnoevropskih zemalja pokazuju da su u tim zemljama štampani mediji oslobođeni plaćanja PDV-a, odnosno, ako nisu totalno oslobođeni, onda im se ta stopa obračunava po nekoj manjoj stopi upravo iz tog razloga da se ne bi to doživljavalo kao porez na informacije. Ionako znamo kakva je situacija u našim štampanim medijima i koliko su mali tiraži. Neko dodatno opterećenje od 17 posto bi sigurno otežalo i prodaju i plasman tih medija.”

Dragan Jerinić, glavni urednik banjalučkih “Nezavisnih novina”:

“Osjetiće se, svi štampani mediji će osjetiti, normalna stvar. Znate da PDV plaćaju građani. Znači, prvo će osjetiti građani, s tim da ne mora da znači, još te stope nisu konačne, da će doći do poskupljenja novina. Ali ako dođe do poskupljenja novina, znači da će građani morati više osjetiti. Osjetiće i građani koji čitaju novine, a normalno da bi dolazilo do pada tiraža dnevnih novina. Rješenje je da i dnevna štampa, upravo zbog ovog o čemu smo govorili, bude oslobođena PDV-a, da bude nulta stopa PDV-a za dnevnu štampu.”

Glavni urednik sarajevskog “Oslobođenja”, Senka Kurtović:

“Znate, ja sam potpuno sigurna, a mogu za sebe reći da ne bolujem od paranoje, da je nečija namjera bila da sa ovih 17 posto smanji broj nezavisnih i slobodnih medija u BiH. Znamo vrlo dobro ko u ovom momentu dobro stoji, znamo vrlo dobro ko u ovom momentu može podnijeti 17 posto, kao što nam je jako jasno da 17 posto ne mogu podnijeti oni iza kojih ne stoji jedna politička partija, neka politička opcija ili, nedajbože, međunarodna zajednica. Dakle, vrlo je jasno na koga su usmjerni ovih 17 posto. To jesu, dakle, slobodni, nezavisni mediji u BiH, koji ne ovise ni od koga ko može da im da silne milione i nadoknadi tu štetu od 17 posto.”

Uvođenje poreza od 17 posto, procjenjuje se, moglo bi dovesti do dvostrukog povećanja cijena dnevne i sedmične štampe, koja sada košta jednu, odnosno dvije konvertibilne marke. Nove cijene očekuju se i za inostrana izdanja koja se prodaju u BiH.
XS
SM
MD
LG