Dostupni linkovi

Srbi se bojkotom opredelili za Beograd


Srpska lista za Kosovo i Metohiju, jedna od dva politicka subjekta koji su ucestvovali na opstim izborima na Kosovu 23. oktobra jos nije donela konacnu odluku hoce li prihvatiti rezervisane mandate koji ima pripadaja po Ustavnom okviru.

Drugi politcki subjekat Gradjanska inicijativa Srbija ce prema recima njenog lidera prihvatit mandate koji im pripadaju.

Zagovornici neizlaska Srba na izbore smatraju kako institucije Kosova u trogodisnjem radu nisu pokazale razumevanja za ozbiljne probleme kosovskih Srba i da zato ali i zbog bojkota izbora od strane Srba srpski subjekti koji su ucestvovali na izborima ne treba da prihvate mandate koji im pripadaju.

Aktuelni ministar u vladi Kosova Goran Bogdanovic, jedan od kandidata za poslanika Srpske liste za Kosovo i Metohiju za nas program kaze kako ova Lista jos nije donela konacnu odluku hoce li prihvatiti ili ne mandate koji im na osnovu Ustavnog okvira, ucescem na izborima, pripadaju.

“Mi cemo ovim dana imati sastanke i doneti odluku sta dalje, jer mi smo pred velikom dilemom, jer je bio vrlo mali odziv biraca. Jedino je izvesno da cemo sledece nedelje da saopstimo nas konacan stav.

Mi inace nismo razgovarali ni sa Beogradom koji je u ovom trenutku vrlo bitan”, kaze Bogdanovic.

Posecajuci na vreme Milosevica i takozvanih postenih Albanaca koji su cinili i multinacionalnu delegaciju za Rambuje, Rada Trajkovic, koja se zalagala za neucesce Srba na izborima smatra kako medjunarodna zajednice hoce da obezbedi srpske predstavnike koji nemaju legitimitet srpskog naroda i to je prema njenim recima stari nacin predstavljanja Srba u parlamentu .

“Da se ne bi desila iskustva koja smo imali iz proslosti, ja mislim da pre svega Srbi neizlaskom na izbore su se opredelili da Beograd zaista bude taj koji nece biti iskljucen iz razgovora sa jedne strane i sa druge strane porucili su medjunarodnoj zajednici da dok se ne steknu uslovi da imamo institucije kroz koje cemo moci da institucionalno da zaustavimo projekat koji sun a stetu nase zajednice i nasih biraca, i svakako nase drzave da nismo spremni da ucestvujemo u takvim isntitucijama”.

Odgovarajuci na procene analiticara da su na ovaj nacin Srbi sebe iskljucili iz razgovora o sadasnjostii i konacnom statusu Kosova, gospodja Trajkovic odgovara:

“Mi zelimo da Beograd zajedno sa Srbima koje on odredi da treba da budu deo tog projekta preuzmu odgovornost u smislu zajednickog rada”.
XS
SM
MD
LG