Dostupni linkovi

Gubitak Kosova – otvorena opcija


Dok bi Tadić ponovo pozvao Srbe da izađu na kosovske izbore, Koštunica je prema prvim izjavama koje Stižu iz Demokratske stranke Srbije bliži stavu Srpske radikalne stranke o tome da je poziv Srbima da izađu na izbore bio velika greška. Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, naime, da se nacionalni interesi najbolje brane kroz institucije sistema.

“Smatram da je odgovor građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji pre svega njihov, a ne posledica mog poziva da izađu na izbore, ili kampanje bojkota tih izbora i da je taj odgovor u stvari posledica njihovog katastrofalnog stanja u kome se nalaze na Kosovu i Metohiji gde osnovni elementi sigurnosti nisu ispunjeni.”

Tadić dalje smatra da politika o Kosovu mora da se menja. On je ponovio da podržava plan Vlade o decentralizaciji. Kandidati Srpske liste razmišljaju pak o odustajanju od mandata u novom sazivu Kosovske skupštine o čemu će razgovarati upravo sa Borisom Tadićem. Zanimljivo je da jedan od kandidata sa te liste Dragiša Krstović nakon svega kaže da Srbi koji su izašli na izbore razmišljaju da se povuku i ne učestvuju u radu kosovskog parlamenta, već da sudbinu Kosova prepuste politici onih koji su zagovarali bojkot. Dragiša Krstović još naglašava:

“Međunarodna zajednica zna ko je za sve ovo odgovoran. Gospodin
Tadić je učinio sve što je mogao da učini.”

Srpska radikalna stranka pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da odgovori da li je spreman da podnese odgovornost za “katastrofalnu procenu i nemerljivu štetu” koju je izazvao pozivom Srbima da izađu na izbore na Kosovu i Metohiji. Tomislav Nikolić, šef Srpske radikalne stranke kaže:

“Ovi izbori pokazali su da Boris Tadić ne uživa poverenje u Srbiji. Niko ga nije podržao kad je Srbe pozvao da izađu na izbore. Srbi se pozivu za izlazak na izbore nisu odazvali. On treba da zna da onaj ko je suprotstavljen svim biračima u Srbiji, a ne samo na Kosovu i Metohiji, nezasluženo vrši funkciju predsednika Republike. Tako da mislim da je ovo bio put ka političkoj samolikvidaciji Borisa Tadića.”

Da li znate da je na upravo završenoj konferenciji za novinare Tadić izjavio da bi ponovo pozvao Srbde da izađu na izbore?

“A šta bi drugo mogao da izjavi kad zna koliko je pogrešio. Videćemo da li će ga i posle svega ovoga poslanici u Skupštini Srbije većinski podržavati.”

Koštuničina Demokratska stranka Srbije smatra čak da i kada bi Srbi koji to žele ušli u kosovski parlament, oni ne bi bili legitimni predstavnici Srba. Na Kosovu ne postoji multietičnost, tvrdi Andreja Mladenović, portparol Demokratske stranke Srbije.

“Izbori na Kosovu i Metohiji su pokazali da nema ni govora o multietičnosti po onome na čemu je međunarodna zajednica insistirala u proteklom periodu. Samo 970 Srba koji su izašli na izbore u subotu pokazuje jasan odgovor Srba, a i drugih nacionalnih zajednica koje su manjinske na Kosovu i Metohiji, da ne mogu da prihvate i da ne mogu samo izbori da budu jedino ljudsko pravo i ono političko pravo koje oni mogu da koriste. Izlaskom na izbore Srbi zaista ne bi ništa promenili.”

I za kraj izdvajamo mišljenje političkog analitičara Snežane Đorđević koja zaključuje:

“Gubitak Kosova stoji kao opcija. I to treba da znaju Srbi na Kosovu i to treba da znamo svi. Postoji li način, da li mi imamo dovoljno političke mudrosti da to izbegnemo, odnosno da na najnormalniji način ostvarimo prvo prava za Srbe na Kosovu, a drugo da budemo uključeni u te procese, to zavisi od političke zrelosti i zaista zavisi od dogovora.
XS
SM
MD
LG