Dostupni linkovi

Uz bojkot Srba, izbori protekli mirno


Poslanik Evropskog parlamenta, zaduzena za pitanja Balkana, Doris Pak boravi u Pristini, gde predvodi delegaciju Evropskog Parlamenta koja nadgleda izbore. Prema njenim recima oni koji ne izadju na glasanje ne smeju kriviti nikoga sto nisu ucestvovali na izborima:

“Mislim da je za pripadnike albanske, srpske, turske i svih ostalih zajednica na Kosovu, rizicno da ne ucestvuju na izborima. Nadamo se da cemo za nekoliko nedelja imati bolju vladu, koja ce ispuniti standarde”, rekla je Doris Pak.

Nakon sto su glasali u Pristini dosadasnji celnici kosovskih institucija i lideri albanskih partija pozvali su gradjane da svojim glasom doprinesu promenama i politickom i ekonomskom razvoju Kosova. Predsednik Kosova i lider najvece stranke Demokratskog saveza Kosova, Ibrahim Rugova je nakon glasanja izrazio nadu da ce u periodu nakon izbora Kosovo dobiti nezavisnost:

“Ovi izbori su veoma vazni za formalno priznanje nezavisnosti Kosova, za razvoj, prosperitet i demokratiju za sadasnjost i buduce generacije”, rekao je Rugova.
Predsednik Demokratske partije Kosova, Hasim Taci pozvao je gradjane da glasaju za promene:

“Ovo su izbori od istorijskog znacaja. Pozivam gradjane Kosova da kao i uvek uticu na promene, ali da ovoga puta one budu sustinske”, rekao je Taci.

Lider Alijanse za buducnost Kosova, Ramus Haradinaj, rekao je da Kosovu predstoji puno posla:

“Potrebno je da Kosovo razvijemo politicki i ekonomski, a pravac se moze odrediti glasanjem. Ocekujem da se politika razvoja na Kosovu promeni na bolje”, rekao je Haradinaj.

S druge strane, u Gracanici je glasao predstavnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Randjel Nojkic. On je upozorio na tenzije zbog podele medju kosovskim Srbima, jer su iz Beograda stizali pozivi Srbima da izadju na glasanje ali i da bojkotuju izbore. Prema recima Nojkica nakon izbora kosovski Srbi treba da usvoje jedinstven stav:

“Ja se nadam odmah posle ovih izbora kada zvanicni predstavnici budu u institucijama, pre nego sto budu seli u parlamet, moraju da sednu i sa onima koji su bili za izbore i sa onima koji su bili protiv, sa drzavnim organima, i oni koji su pozvali na izbore i one koji nisu pozvali na izbore, da se napravi drzavna strategija za Kosovo i Metohiju”.
XS
SM
MD
LG