Dostupni linkovi

Amerikanci ostaju u bazi Orao


Prihvatanje ponuda za slanje bh. jedinice u Irak i uspostavljanje američke vojne baze u Tuzli veoma su važne odluke američke administracije za Bosnu i Hercegovinu, ocjena je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Sulejmana Tihića. Naglašava da posebno odluka o vojnoj bazi znači postizanje maksimuma sigurnosti u BiH:

“Važno je da jedinica BiH bude upućena u Irak, koja treba da se angažuje na aktivnostima na uništenju municije i neeksplodiranih sredstava, koji predstavljaju izvor opasnosti za civilno stanovništvo. Još, na neki način, je važnija odluka SAD-a kad je u pitanju prihvatanje ponude za vojnu bazu “Orao” u Tuzli. To je za nas Bosance i Hercegovce veoma važna odluka, to je dokaz da Sjedinjene Američke države ostaju u BiH prisutne, ne samo politički i ekonomski nego i vojno. To je dokaz naših prijateljskih odnosa, da BiH ima jednoga snažnoga prijatelja. To je poruka i onim antibosanskim snagama koje, eventualno, imaju nekakve drugačije namjere.”

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH, Douglas McElhaney, kazao je da je njegova vlada prihvatila velikodušnu ponudu Bosne i Hercegovine za korištenje vojne baze “Orao” u Tuzli nakon što se okonča misija SFOR-a, 2. decembra. Više detalja o veličini i trajanju ove misije bit će poznato nakon dodatnih konsultacija:

“Ova odluka je dio našeg plana da nastavimo podržavati stabilnost i mir u BiH. Također, nastavit ćemo i sa aktivnom ulogom time što ćemo biti prisutni u štabu NATO-a u Butmiru. Postignut je i značajan napredak kada je u pitanju priprema zajedničke bh. jedinice, koja će dati podršku koalicionim snagama u Iraku.”

Ambasador McElhaney prenio je i zahvalnost predsjednika Busha na ovim podršakama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, kazao je da ne postoje ozbiljne smetnje za slanje bh. dobrovoljne jedinice u Irak:

“Ja mislim da u BiH nema ozbiljnih političkih stranaka koje osporavaju ovu odluku i da je postignut konsenzus najvećih i najozbiljnijih političkih snaga i stranaka kada je u pitanju donošenje ove odluke.”

A na pitanje zašto je Sjedinjenim Državama toliko važno da Bosna i Hercegovina pošalje svoju jedinicu u Irak, ambasador McElhaney odgovorio je kontrapitanjem:

“Da li je bilo važno da Sjedinjene Američke Države pošalju svoje vojnike u Bosnu i Hercegovinu da u ovom dijelu svijeta uspostave mir i sigurnost?”
XS
SM
MD
LG