Dostupni linkovi

Stranke obećavaju razvoj i nezavisnost


Na zavrsnom predizbornom skupu na stadionu u Pristini, Ibrahim Rugova predsednik Kosova i lider Demokratskog saveza Kosova, DSK, obecao je ubrzan ekonomski razvoj, integraciju manjina i veca ovlascenja. Rugova je istakao da je glavni cilj njegove partije priznanje nezavisnosti Kosova od strane Sjedinjenih Drzava i Evropske unije:

“Demokratski savez je ubedjen da ce dobiti apsolutnu vecinu na parlamentarnim izborima. U narednom cetvorogodisnjem mandatu garantujemo predsednika koji ce predstavljati nacionalno jedinstvo, demokratski parlament i vladu sa svim ministarstvima”, izjavio je Rugova.

Na zavrsnom predizbornom skupu u Pristini Demokratska partija Kosova, DPK, Hasima Tacija, pozvala je birace da masovno izadju na glasanje. Lider druge po velicini albanske stranke, Taci je istakao da su ovi izbori referendum:

“Demokratska partija ima viziju napretka Kosova. Mi umesto statusa quo nudimo promene, usvajanje modernog ustava i sveopsti razvoj. Ovo je faza definisanja konacnog statusa, koji treba da bude u skladu sa voljom naroda, alternative nema”, porucio je Taci naglasivsi da je glasanje za njegovu partiju referendum za drzavu Kosova.

Alijansa za buducnost Kosova, Ramusa Haradinaja, je obecala da ce ukoliko pobedi na izborima za skupstinu Kosova, resiti goruce probleme:

“Sa Alijansom za buducnost Kosova na vlasti, u maju sledece godine imacemo pozitivnu ocenu standarada. Spremni smo da ponudimo medjunarodnoj zajednici pregovore o njenoj ulozi na Kosovu nakon nezavisnosti”, rekao je Ramus Haradinaj.

Za ucesce na izborima prijavljena su 33 politicka subjekta, medju kojima su i dva koja predstavljaju kosovske Srbe. To su Gradjanska inicijativa “Srbija”, na cijem je celu Slavisa Petkovic, i druga je “Srpska lista za Kosovo i Metohiju”, ciji je nosilac Oliver Ivanović. Predstavnici kosovskih Srba su uglavnom organizovali kampanju gostovanjem u emisijama lokalnih elektronskih medija i kako se istice, posetama “od kuce do kuce”.
Jedan od lidera “Srpske liste” Randjel Nojkic kaze:

“Nase aktivnosti su vezane za promociju preko elektronskih medija i obilasKom nasih potencijalnih biraca kod kuce, od vrata do vrata. Pa prema tome danasnji dan ce uglavnom proteci tim aktivnostima. Nadam se da cemo sutra imati prijem u Beogradu gde cemo jos da zaokruzimo neke nase utiske i da se pripremimo za subotnje glasanje”.

S druge strane, u organizaciji Srpskog nacionalnog veca, SNV, prethodnih dana u mnogim srpskim sredinama odrzani su antiizborni mitinzi, na kojima je istaknuto da izbori otvaraju put ka proglasenju nezavisnosti Kosova.

Inace na drugim po redu izborima od uspostavljanja civilne misije UN i povlacenja srpske vlasti sa Kosova 1999. godine, oko milion i trista hiljada gradjana Kosova, prema proporcionalnom sistemu glasanja, bira predstavnike za 120 mesta u Parlamentu.

Od toga 10 mesta je rezervisano Srbe i 10 mesta za bosnjacku, tursku, goransku, romsku i askalijsku zajednicu.
XS
SM
MD
LG