Dostupni linkovi

Problemi u konstituiranju vlasti zbog zakona o sukobu interesa


Na području Federacije BiH glasalo je 45 posto, a u Republici Srpskoj 48,6 posto građana. U 49 općina u Federaciji BiH bit će obavljen drugi krug prebrojavanja glasačkih listića za izbor načelnika. Procjena je kako će se morati pregledati oko 250 hiljada glasačkih listića. Konačne rezultate provedenih lokalnih izbora Izborna komisija BiH objavit će početkom novembra.

Član Izborne komisije, Lidija Korać, kaže ako oni politički subjekti koji su osvojili glasove za načelnika ili općinsko vijeće zbog nekog razloga ne žele preuzeti mandat, na njihovo mjesto dolazi sljedeći kandidat sa liste iste političke partije:

“Izborna komisija misli da će doći do određenih problema u konstituiranju općinskih vijeća, odnosno prilikom preuzimanja mandata, imajući u vidu odredbe Zakona o sukobu interesa, jer Zakon o sukobu interesa primjenjuje se analogno i na vijećnike u općinskim vijećima i odbornike u skupštinama opština, a budući da to nije profesionalni radni odnos niti u jednoj općini u BiH očekivati je da vijećnici neće preuzimati madat, s obzirom da moraju prije preuzimanja mandata otkloniti svaku nespojivu funkciju, odnosno eliminirati eventualni sukob interesa. I upravo iz tih razloga, Izborna komisija je uputila jedno pismo predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje je željela ih informirati da će doći, donosno da je naša pretpostvaka i procjena da može doći do problema prilikom konstituiranja općinskih vijeća, odnosno skupština opština i da nadležni organi preduzmu odgovare mjere.”

Na novinarsko pitanje da li su Izbornoj komisiji BiH upućene bilo kakve žalbe na način glasanje, osim u Kozluku, predsjednik Komisije, Vehid Šehić, je rekao:

“Postoje žalbe političkih subjekata kad su u pitanju rezultati izbora, odnosno regularnost provođenja izbora na dan 2. 10. Izborna komisija vrši sve provjere. Mi smo provjerili 58 biračkih mjesta. Vodite računa da se radi o negdje oko 35 hiljada glasačkih listića. Pokušavamo utvrditi činjenično stanje i dok to ne uradimo nećemo donijeti odluku. Radi se danonoćno da bismo što prije donijeli odluku iza koje će stajati svi materijalni dokazi koji će biti bitni za donošenje naše odluke.”

Predstavnici Izborne komisije BiH kažu kako su u pojedinim općinama prebrojani glasački listići građana koji su glasali u odsustvu imali presudnu ulogu na rezultate za izbor načelnika - i to u općinama Derventa, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Srebrenica i Rudo.
XS
SM
MD
LG