Dostupni linkovi

Najvažniji izbori od 1999. godine


Petersen je istakao da su predstojeci izbori za skupstinu Kosova najvazniji u postkonfliktnom vremenu:

“Ovo su najvazniji izbori za Kosovo u periodu od 1999. godine, jer ce glasaci birati novu skupstinu i vladu, koje ce biti odgovorne za ispunjenje standarda, i u slucaju da se taj proces pozitivno oceni, nove institucije ce biti zaduzene i za pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova”, izjavio je sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen.

A UNMIK policija i KFOR ocenjuju da ce parlamentrani izbori u subotu 23. oktobra proteci u mirnoj atmosferi. Zvanicnici kazu da se takve procene zasnivaju na cinjenici da su predizborni skupovi u proteklom periodu bili mirni, te da nema indicija o mogucim problemima:

“Za sada nemamo indicija o mogucim nemirima i nadamo se da ce tokom izbora situacija biti mirna”, kaze Iv Kermorvan, portparol KFORa.

Inace na Kosovu se nalaze dodatne snage NATOa od 2.000 ljudi, kao pojacanje sastavu KFORa, s ciljem da se osigura mirno okruzenje tokom glasanja:

“Na dan izbora praticemo situaciju zajedno sa UNMIK policijom i Kosovskom policijskom sluzbom, ali u slucaju eventualnih incidenata prvo ce intervenisati policija”, kaze Kermorvan.

Portparol UNMIKovog odeljenja za policiju i pravosudje, Niradz Sing istice da je medjunarodna policija spremna da na dan izbora obezbedi mere sigurnosti:

“UNMIK policija preduzima sve neophodne mere za odrzavanje izobora na celom Kosovu. Policijske snage ce biti prisutne u svim birackim centrima”, kaze Sing, isticuci da ce policija obezbedjivati transport glasackih listica do Centra za brojanje glasova.

Na parlamentarnim izborima 23. oktobra ucestvuju 33 politicke stranke, gradjanske inicijative i nezavisni kandidati. Pravo glasa ima oko milion i trista hiljada gradjana.
XS
SM
MD
LG