Dostupni linkovi

Doprinos regionalnoj stabilnosti


Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je nakon susreta da je tokom razgovora postignuta saglasnost da odgovorni za ratne zločine budu izvedeni pred sud i da predstavnici srpske zajednice moraju da podele odgovornost za savremene svetska pitanja poput terorizma. Tadić je u svoje ime i tridesetak predstavnika političkih stranaka i institucija Srba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Makedonije i Albanije, najavio da se u Beogradu promoviše neka nova vrsta nacionalne politike.

“Srbija, srpski narod, naši nacionalni potencijali, moraju da budu deo jedne regionalne politike i doprinos regionalnoj stabilnosti. Mi smo zaključili da je apsolutno neprihvatljivo na bilo koji način dovoditi u pitanje državnost i legitimnost država koje su formirane u poslednjoj deceniji 20. veka i želimo da kažemo da naši sunarodnici u tim državama koje su formirane žele da doprinose boljitku, napretku i političkoj stabilnosti tih država.”

Predsednik Srbije ističe zajednički zaključak da srpski narod mora biti deo šireg procesa integrisanja u Evropsku uniju. Na tom putu postoje i prepreke.

“Moramo činiti ogroman napor u nacionalnoj i državnoj promociji-u svim međunarodnim institucijama, u svim međunarodnim kontaktima. To je napor koji zahteva visoku preciznost i stručnost i zajednički rad svih političkih predstavnika Srba ili u Srbiji ili u zemljama u okruženju.”

Srbija je posebno zainteresovana za zaštitu nacionalnih i manjinskih prava između milion i po i dva miliona Srba u okruženju, ali i nekoliko stotina hiljada izbeglica, rekao je Tadić.

“Želimo da zaštitimo i naš jezik i našu kulturu, i naša religijska prava, i naše spomenike, i crkve i manastire, u svim zemljama u okruženju. To podrazumeva i borbu za povratak imovine našoj crkvi, ali to podrazumeva otvaranje domova kulture ili kulturnih predstavništava na onim mestima gde je koncentrisan naš narod. Država Srbija i Srbija i Crna Gora će svim svojim kapacitetima štititi manjinska prava drugih naroda na našoj teritoriji, sa dobrim uverenjem da će ta prava za naš narod biti na najbolji način iskazana i zaštićena u svim državama gde mi imamo status nacionalnih manjina.”

Mi smo ohrabreni ne samo zbog ovog sastanka već i zbog dve konkretne stvari koje smo čuli u Beogradu, izjavio je nakon sastanka sa Borisom Tadićem, Milorad Pupovac, lider Samostalne demokratske srpske stranke iz Zagreba.

“Srbija ide istim onim putem kojim ide najveći dio srpskog naroda koji živi izvan Srbije, a to su evroatlanske integracije i Evropska unija. S druge strane, suglasili smo se oko jednoga: da manjine, što se Srbije i srpskog naroda tiče, nakon razdoblja destrukcija, sporova među susedima, ulazi u razdoblje ne destrukcija nego gradnje. Mi Srbi u Hrvatskoj imamo mnogo toga što još moramo uraditi u Hrvatskoj, što moramo uraditi sa svojim sunarodnicima koji su izbjegli koji se nalaze ovdje, ali sa ovakvom podrškom i sa ovakvom politikom imam osjećaj da se vraćamo ojačani.”

Da današnji skup predstavnika Srba iz Jugoistočne Evrope sa Borisom Tadićem treba posmatrati u svetlu prevazilaženja nasleđa prošlosti, tvrdi i predsednik Republike Srpske Dragan Čavić.

“Mi iz Republike Srpske nismo ovdje došli da pravimo probleme državama iz kojih smo došli niti smo došli da pravimo probleme državi u kojoj smo došli, nego smo došli da zajednički pomognemo u regionalnim trendovima i u nastojanjima da se uputimo u političkom pravcu koji se od nas očekuje. Da demistifikujemo poziciju Srba u globalnoj politici u svjetu i da damo svoj doprinos stabilizaciji u regionu. Evropske konvencije koje regulištu nacionalno pitanje u različitim državama omogućavaju da se upravo ova pitanja na transparentan i javan način, ne povređujući temeljne principe, a to su principi državnih graničnih teritorija i državnih nadležnosti. Druga stvar je doprinos stabilizaciji i mislim da će to biti kontinuitet u interesu svih u regionu.”
XS
SM
MD
LG