Dostupni linkovi

Na spisku više od sedam hiljada pobijenih srebreničkih Bošnjaka


Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine dostavila je danas završni izvještaj Vladi RS-a. Vlada će izvještaj razmatrati na jednoj od narednih sjednica, saopštio je portparol premijera RS-a, Goran Radivojac:

“Znači da će Vlada u narednim danima, sad tačno ne mogu precizirati kad, zasjedati i da će donijeti zaključke po tom osnovu i da će nakon toga izvještaj uputiti Komisiji za ljudska prava, koja će se onda izjasniti o tom izvještaju.”

Završni izvještaj sadrži i spisak nestalih Bošnjaka, nastradalih tokom ofanzive srpskih snaga na tu zaštićenu enklavu UN-a u julu 1995. godine. Iako novinari nisu uspjeli saznati tačan broj nestalih do kojeg je Komisija došla, sa sigurnošću se može reći da se radi o broju većem od sedam hiljada, što je potvrdio i član Komisije Smail Čekić:

“Ono što vam ja u ovom trenutku sa sigurnošću reći jeste da taj broj prelazi sedam hiljada nestalih, odnosno preko sedam hiljada žrtava.”

Potpredsjednik Komisije, Đorđe Stojaković, iako nije želio da iznese o kojem broju nestalih je riječ dok konačnu ocjenu o izvještaju ne daju nadležne institucije, kazao je da je ovaj izvještaj najtačniji od svih do sada. On je još istakao da je Komisija za neka lica koja su se vodila kao nestala, utvrdila da su živa:

“Jedan je pronađen, jedan iz spiska onih koji se vode kao nestali, nađen je, u Novom Sadu je tamo, oženio se, promijenio ime i prezime. A ima još tih slučajeva. Ima živih, više njih ima.”

Konačnu riječ o završnom izvještaju u kome se nalaze i lokacije 34 masovne grobnice, nakon što ga razmotri Vlada, daće Komisija za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH. Smail Čekić:

“Vlada RS-a taj izvještaj dostavlja Komisiji za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH koji treba da da, nakon svoje rasprave, ocjenu o tom izvještaju, odnosno da pruži odgovor na pitanje da li je Vlada RS-a ovim izvještajem odgovorila na one zahtjeve koje je Dom za ljudska prava od nje tražio u odluci od 3. marta 2003. godine.”

Predajom izvještaja Komisija za istraživanje događaja oko Srebrenice završila je svoj rad. Predsjednik Komisije, Milan Bogdanić, već od sutra stupa na dužnost direktora Kancelarije za traženje nestalih lica RS-a, nakon što je, na lični zahtjev, Vlada razriješila dužnosti dosadašnjeg direktora Aleksandra Radetu.
XS
SM
MD
LG