Dostupni linkovi

Budžetsko finansiranje mitinga Kosovara


Izjava predsednika Srbije Borsa Tadića da postoje indicije da su protestni skup kosovskih Srba pred zgradom Predsedništva finansirale pojedine državne institucije, potvrdu je dobila u dokumentu koji je prezentirao njegov kabinet. Faksimil izveštaja o izvršenoj uplati preduzeću “Kosmetprevoz” iz Kosovske Mitrovice obavljenoj 12. oktobra, pokazuje je da je za iznajmljivanje deset autobusa plaćeno više od 400.000 dinara. Univerzitet u Prištini izdvojio je za tu namenu 105.000, Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici 70.000, Izvršni odbor SO Zvečan 70.000, OŠ “Predrag i Miodrag” iz Kosovske Mitrovice 50.000 i opštinska uprava iz Zubinog Potoka 35.000 dinara. Svako ima pravo na sopstveni stav, kaže se u saopštenju Demokratske stranke, ali i dodaje da niko nema pravo na zloupotrebe niti da bužetska sredstva koja obezbeđuju svi građani Srbije, koristi za organizaciju političkih protesta. Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović, ocenuje da su uplate javnih preduzeća krivično delo nenamenskog trošenja bužetskih sredstava, a član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović iznosi dosta ozbiljne optužbe da su organizatori primoravali zaposlene iz pomenutih firmi da uđu u autobuse.

“Tipično kao SPS u svoje vreme. Uostalom ne čudi me, obzirom da akciju vode oni koji su vodili kontramiting, i ovoga puta dovode nas u opasnu situaciju da se na Srbe sa Kosova i Metohije gleda kao na ljude koji su podržavali i još podržavaju svaku opciju koja je završila u Hagu.”

Aleksandar Popović, ministar u Vladi Vojislava Koštunice kaže da ne veruje da je izvršena zloupotreba budžetskih sredstava:

“Ja zaista niti imam bilo kakvu informaciju o tome, niti verujem da bi tako nešto moglo da promakne, recimo budžetskoj inspekciji i drugim organima koji vrše nadzor. Dakle, ovo je sređena država i u takvoj državi ja verujem da svaka vrsta takve ili bilo koje druge izjave može vrlo jednostavno da bude dokumentovano ako je istinita. Ja mogu da govorim u ime svog ministarstva, ali mislim da smo prošli vremena u kojima se moglo razgovarati da li je neko spreman ili nije spreman da sprovede istragu.”

U međuvremenu, pojedini prvaci kosovskih Srba poput Momčila Trajkovića pozivaju predsednika Tadića i premijera Koštunicu na kompromis.

“Smatramo da je najbolje da prihvatimo da izađemo na izbore, da napravimo najbolji tim, sa najjačim ljudima, ekspertima, političarima, koji će krenuti u tu tešku političku borbu, ispoštovati zahteve koje je gospodin Tadić tražio. Ali imamo dopunu da nakon tri meseca, ukoliko ne dođe do pomeranja stvari, ukoliko međunarodna zajednica, odmah moram da kažem sa žaljenjem, izigra kosovske Srbe, da nam premijer i predsednik stanu iza onoga što je neminovno, a to je da mi organizujemo naše izbore.
XS
SM
MD
LG