Dostupni linkovi

Rupčić priznao krivicu


U nastavku suđenja optužnim u slučaju Hercegovačka banka postignut je sporazum između Tužiteljstva i odbrane o priznaju krivice Miroslava Rupčića. Rupčić je optužen za djela zloupotrebe položaja i ovlasti i nesavjestan rad u službi, koja je počinio kao pomoćnik federalnog ministra finansija u Vladi Federacije i direktor Hercegovina osiguranja. Sud BiH prihvatio je sporazum i osudio Rupčića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 i po godina. Advokat optuženog Marko Martinović:

“To je jedan kompromis do koga je moralo doći ako se htjelo postići sporazum, a kako je to bilo u interesu okrivljenog, to smo i učinili.”

Tužiteljstvo je ocijenilo da je u slučaju Hercegovačka banka postojao plan za zloupotrebe, ali da Rupčić, za razliku od svog nadređenog, Ante Jelavića, nije učestvovao u planiranju operacija. Zbog toga je Tužiteljstvo odustalo od 17, od ukupno 21 tačke optužnice. Također, nije dokazano da je Rupčić ostvario ličnu imovinsku korist. Tužilac Džon Mekner je rekao da će Rupčić sada moći da svjedoči u procesu, te istakao praktične koristi od sporazuma - smanjenje troškova i vremena suđenja. I Tužiteljstvo i odbrana su istakli da sporazum predstavlja novinu u bh. pravnom sistemu. Advokat Martinović:

“To je jedan članak koji je prvi put u našem pravosuđu dao mogućnost da se optuženi nagodi sa tužiteljem. I ta je mogućnost iskorištena, mislim, na jedan vrlo fer, korektan način.”

Tužitelj Mekner je naglasio da dobrovoljno priznanje odgovornosti ima posebnu vrijednost, jer je to vidljiv dokaz da se zakon u BiH primjenjuje i donosi rezultate.
XS
SM
MD
LG