Dostupni linkovi

Tadić optužio “državne službenike” za organizaciju demonstracija


Oko hiljadu demonstranata blokirali su Ulicu kralja Milana između Skupštine Srbije i zgrade Predsedništva noseći parole sa porukama koje pozivaju na bojkot izbora i uzvikujući uvrede na račun predsednika Srbije Borisa Tadića. Okupljeni kosovski Srbi probili su najpre kordon policije postavljen kod Skupštine grada krećući se iz pravca Trga Republike ka Skupštini Srbije. Demonstrante je potom kod Skupštine Srbije zaustavio kordon žandarmerije opremljen za razbijanje demonstracija. Okupljeni su želeli da svoj protest prenesu narodnom advokatu kancelarije predsednika Tadića, ali u tome nisu uspeli. Oni su takođe očekivali da im se obrati i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković ali do toga nije došlo. A evo kako razloge protesta objašnjavaju neki od demonstranata.

“Protiv izbora ja se zalažem. Oni deset godina bojkotovali izbore i niko ih nije terao. Međunarodna zajednica nije terala Šiptare (Albance, op. pr.) da idu, a zašto nas teraju? Oni bili na svom ognjištu, a mi smo proterani.”

“To je sramota. Ja privatno stanujem. Tri kuće sam imala, sve mi spalili. I zbog čega teraju sad mene da idem na izbore?”

“Nije legitimno i nije u redu od strane gospodina Tadića to što zagovara da treba da se izađe na ove izbore, jer on izgleda ne zna situaciju dole na Kosovu i Metohiji. Ne zna gde mi živimo i pod kojim uslovima, itd. Transporterima moramo da idemo na te izbore a to je nemoguće.”

Protest raseljenih sa Kosova na poziv srpskog patrijarha Pavla premešten je na Trg Republike, a jedan od lidera Srpskog nacionalnog veća sa Kosova Milan Ivanović je rekao:

“Predsednik Tadić nema pravo da sluša naloge međunarodne zajednice. Očigledno je da je posle prave poplave, posle pravog karavana međunarodnih zvaničnika on došao do zaključka da mora da pozove Srbe da učestvuju na izborima kojima će dati legitimitet stvaranju šiptarske države, odnosno stvaranju šiptarskih institucija koje su u funkciji etničkog čišćenja Srba.”

S druge strane predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da poseduje informacije da su pojedini državni službenici organizovali ove demonstracije.

“Ne znam tačno šta su bile glavne poruke demonstranata. Nadam se da nije bilo nekog vređanja jer to nije deo demokratskog društva, ali imati pravo na različit stav to je ono zašta smo se borili. Nažalost, dobio sam mnoge informacije, veoma loše, oko načina na koji su ove demonstracije organizovane i o tome da su pojedini državni službenici sa državnim resursima učestvovali u ovim demonstracijama, što je apsolutno neprihvatljivo i potpuno ilegalno. Ovu činjenicu hoću da istaknem ali ću je takođe proveriti narednih dana.”

Istovremeno iz Evrope stižu poruke o neophodnosti učešća Srba na kosovskim izborima. Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem šef švedske diplomatije Lejla Frejvald istakla je:

“Mi mislimo da je veoma važno da Srbi uzmu učešća na izborima zato što je to jedini način kako Srbi mogu da budu uključeni u napredak na Kosovu. Mi ohrabrujemo svakog da glasa, mi ohrabrujemo Vladu da takođe kaže isto”, rekla je Lejla Frejvald, ministar inostranih poslova Švedske.
XS
SM
MD
LG