Dostupni linkovi

Izvještaj o Srebrenici gotov do 15. oktobra


Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, završni izvještaj Vladi RS-a dostaviće do 15. oktobra, u zadatom roku. U naredna dva dana Komisija bi trebala da završi dodatni dio junskog izvještaja sa spiskom nestalih u Srebrenici, koji se radi na osnovu 30 različitih izvora podataka koji su dostupni. Član Komisije Đorđe Stojaković:

“15. oktobra će to biti gotovo. I taj naš izvještaj biće u Vladi 15. oktobra, u prostorijama Vlade.”

O broju žrtava u Srebrenici do kojeg su došli u Komisiji još ne žele govoriti. Predsjednik Komisije, Milan Bogdanić:

“U ovom trenutku ne mogu davati nikakvo saopštenje, dok izvještaj ne dobije svoju verifikaciju od nadležnih organa koji su formirali ovu komisiju.”

Đorđe Stojaković:

“To mi ne možemo. Nemamo mandat da kažemo mi sada ko, šta, koliko i gdje. To će Vlada. Komisija je samo servis vladin. Mi radimo za vladu, uradimo posao i njima dostavimo na sto. A što se tiče toga objavljivanja rezultata, to je u njihovoj nadležnosti.”

Prema nezvaničnim informacijama, Komisija je izradom spiska nestalih u Srebrenici u julu 1995. godine došla do broja od oko 8 000. Premijer RS-a, Dragan Mikerević, vjeruje da će konačni izvještaj imati više detalja u odnosu na onaj koji je Komisija dostavila u julu ove godine:

“Dakle, neće ovo, čini mi se, biti nešto posebno drugačije od onoga što smo već imali u julu, s tim da očekujem da ćemo imati još dodatnog materijala.”

Prema riječima Stojakovića, u završnom izvještaju nalaziće se i lokacije još dvije masovne grobnice:

“Ima još jedno dvije, otprilike, osim ono što je oko 32 ranije - i sad dvije.”

Javnosti će završni izvještaj biti dostupan tek ukoliko prođe verifikaciju od Vlade RS-a i Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH, kažu u Komisiji. Vlada bi izvještaj trebala da razmatra u petak, 15. oktobra. Svoj sud o izvještaju Vlada će, prema riječima premijera Mikerevića, dati do kraja mjeseca.
XS
SM
MD
LG