Dostupni linkovi

Beograd odbacuje Đukanovićevu inicijativu


Predstavnici stranaka u Srbiji uglavnom smatraju da treba odbiti inicijativu premijera Crne Gore Mila Đukanovića za rekompoziciju državnog aranžmana Srbije i Crne Gore. Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović ipak smatra da je bez obzira što je poznat stav Evropske unije o ovom pitanju, razgovor na državnom nivou neophodan.

“To je tema za debatu na najvišem državnom nivou. Ja očekujem da gospodin Đukanović izloži svoje ideje u prisustvu predsednika SCG Svetozara Marovića i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici i da se u tom sastavu i na tom nivou otvori temeljna debata o tome šta su državni interesi. Naravno da se uvek mora praviti vrlo ozbiljna procena prilika u Crnoj Gori i postojanja političkog raspoloženja koje se s jedne strane izražava nastojanjem za stvaranjem nezavisne Crne Gore, a sa druge strane se izražava jasnom političkom vizijom da bi Crna Gora trebala da bude u vrlo bliskim državnim vezama, dakle federalnim vezama sa Srbijom, i da se prevaziđe situacija u kojoj od rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori zavisi to u kakvoj ćemo mi državi da živimo i da li ćemo da živimo u jednoj državi, ili u savezu država, ili ma šta drugo. Dakle, mislim da je vreme za jedan vrlo dobro pripremljen sastanak na najvišem nivou gde bismo izašli onda iz domena dnevno-političkih izjava.

Procurelo je u javnosti da bi možda već sledeće nedelje trebalo da dođe do nekog takvog sastanka. Je li to stiglo do vas ili ne?

“Što pre, to bolje.”

Član rukovodstva Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula smatra da se u ponudi predsednika crnogorske vlade kriju i neki skriveni razlozi.

“Svako je slobodan da u politici preduzima one akcije koje smatra da su najbolje u određenom trenutku. Međutim, čini mi se da je ovaj poslednji potez gospodina Đukanovića na ivici ozbiljnosti. On dolazi u jednom trenutku kada je, podsetio bih vas, drugostepeni sud u Italiji doneo odluku iz koje proizilazi da će se krivični postupak protiv gospodina Đukanovića nastaviti u Italiji. Ja mislim da je on kroz tu odluku dobio poruku i mislim da sada pokušava da u krizi legitimiteta njegove vlasti dobije poene koje je odavno izgubio. To bi bio moj odgovor.”

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković nije direktno komentarisao predlog crnogorskog premijera, ali kaže da će postojeći aranžman ostati na snazi jer on garantuje najbrži ulazak u Evropsku uniju.

“Srbija i Crna Gora su većinski u Evropi. Mi u ovom trenutku imamo više zaposlenih građana Srbije i Crne Gore u zemljama Evropske unije i SAD, nego što imamo zaposlenih građana svojih ovde u Srbiji i u Crnoj Gori. Izrazio sam veliki optimizam što se tiče perspektive očuvanja državne zajednice Srbije i Crne Gore na obim osnovama – dve trake jedan krov.”

Protiv menjanja ustavnog aranžmana su i predstavnici opozicionih stranaka. Rajko Baralić, funkcioner Socijalističke partije Srbije kaže da ako Srbija i Crna Gora već ne mogu funkcionisati kao prava država, onda se mora očuvati postojeća državna zajednica.

“Ako želite moje iskreno mišljenje ja mislim da Crnu Goru iz državne zajednice niko neće ni puškama isterati. U ovom trenutku je na delu politika licemerja oficijelnog crnogorskog rukovodstva koja iz Srbije i iz Srbije i Crne Gore obezbeđuje sve što je u ovom trenutku moguće i neophodno, a da pri tom iz toga izvlači politički profit za uskostranačke interese. No bez obzira na to, ja mislim da Srbija neće crnogorsko rukovodstvo častiti nikakvom odlukom da na nama ostane kletva da smo razbili državnu zajednicu. Vreme će pokazati da je to jedno neprirodno, neprincipijelno, nelogično ponašanje i smatam da u ovom trenutku Milo Đukanović povlači poteze koji treba da obezbede da se spase i u vlastitoj Republici, i u vlastitoj stranci, a ako bi se građani pitali to bi svakako bilo drugačije. Uostalom, ako moja malentkost to sme da kaže, izazivam ga na crtu, neka organizuje referendum u Crnoj Gori, pa neka onda saopšti šta su rekli građani Crne Gore o tom pitanju. Ja tvrdim da će reći da žele da ostane u bilo kojoj formi. Dakle, Srbija treba da ima snage da izdrži licemernu, nekonzistentnu, nekorektnu i nelogičnu politiku Mila Đukanovića, jer on jeste oličenje i personifikacija te politike.”
XS
SM
MD
LG