Dostupni linkovi

Crna Gora ne zna u što ulaže


''Ovo pitanje nije odlučujuće samo za razvoj Crne Gore, jer se tiče međunarodnih konvencija koje je potpisala Srbija i Crna Gora i to su vrlo ozbiljne međunarodne obaveze koje ova zemlja mora poštovati'', rekao je Garet Tankosić – Keli, predstavnik Ujedinjenih Nacija, govoreći na današnjem okruglom stolu pod nazivom ''3E za Taru'' koji razmatra energetske, ekonomske i ekološke aspekte najavljene gradnje elektrane koja bi se gradila na teritoriji Republike Srpske, a potopila dio kanjona rijeke Tare na teritoriji Crne Gore:

''Mi smo obavezni da pišemo UNESCO-u o svemu što bi moglo uticati na nasljedstvo biosfere koja se nalazi pod njegovom zaštitom. Mi radimo sa Vladom i sa nevladinim sektorom u zadnje tri godine i veliko je zadovoljstvo da vidimo sve atribute Crne Gore, jer smo zainteresovani za njen razvoj''.

''Na vama je da djelujete u vezi razvoja vaše zemlje. UNESCO ne može da utiče ni na koga spolja'', rekao je Đorđo Andrijan, predstavnik UNESCO-a, dodajući da je naophodno proći proceduru državnih organa:

''Ali potpisavši Konvenciju vi ste primili neke obaveze. Svaka zemlja, a ova zajednica je jedna od njih, ne smije preduzeti nikakve namjerne mjere koje mogu direktno ili indirektno oštetiti kulturnu ili prirodnu baštinu''.

Stavovi predstavnika crnogorske Vlade su uglavnom bili da je neophodno prije bilo kakve konačne odluke obaviti sve neophodne stručne analize. Boro Vučinić, crnogorski ministar zaštite životne sredine i uređenje prostora je rekao da svi razvojni projekti moraju biti ekološki održivi, što važi i za projekat Buk Bijela:

''Nakon ocjene, studije o procjeni uticaja sa ekološkog aspekta, kao i dodatnih ekonomskih i energetskih analiza, Vlada Crne Gore će zauzeti konačan stav po pitanju izgradnje hidroelektrane Buk Bijela''.

Profesor Branko Radojičić je razmatrao mogućnost turističke eksploatacije jezera koje bi nastalo eventualnim potapanjem dijela rijeke Tare što je, po njegovoj procjeni, nemoguće zbog velikih sezonskih razlika u vodostaju:

''Ne vidim ja veliki problem što će se Tara završavati jezerom dvanaest kilometara i produžavati niz Drinu. Ja vidim problem u tome što se to jezero u toku godine mijenja i onda kada je najpotrebnije za turizam i sve drugo, to je kaljuga''.

Slobodan Jovanović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu je, istakavši da je Deklaracija o zaštiti rijeke Tare dobila jednoglasnu podršku upravo beogradskog Biološkog fakulteta, rekao da Crnoj Gori prijeti, između ostalog, mogućnost gubitka identiteta, jer u slučaju donošenja pogrešne odluke Crna Gora neće biti ni ekološka, ni industrijska zemlja:

''Dilema i neodlučnost u realnom izboru razvojnog puta između stare i nasleđene, naravno, prljave tehnologije iz doba nerazumne industrijalizacije i intenzivnog razvoja ekskluzivne turističke ponude, za koje ova zemlja ima jedinstvene i neponovljive prirodne potencijale, ta dilema me navodi na zaključak da će se izabrati upravo najgore, da će se izabrati srednje rešenje, sa nesagledivim i dugoročnim posledicama''.

''Mi ni ne znamo u što ulažemo'', rekao je doktor Milivoje Purić sa podgoričkog Prirodno-matematičkog fakulteta, govoreći o nepoznanicama koje prate projekat hidroenergetskog sistema Buk Bijela.

''Nepoznato je kada će ova elektrana, koja inače i nije crnogorska, početi da radi'', rekao je Purić, dodajući da se ovim projektom rješava dio elektroenergetskog deficita, ali se ne zna kada će se to desiti i u kojoj mjeri, jer se ne zna kolika će biti potrošnja za deset ili trideset godina. Doktor Purić je nabrojao što bi se dobilo izgradnjom elektrane Buk Bijela:

''Dobijamo izuzetno negativan imidž u međunarodnoj javnosti. To je jako bitno i to su neke stvari koje se veoma teško liječe. Kao zemlja koja je devastirala UNESCO-vu prirodnu baštinu, a taj ćemo imidž dobiti odmah. Nećemo ga dobiti kasnije za deset, petnaest godina, nego ćemo ga dobiti odmah. Definitivno se odričemo koncepta održivog razvoja i ekološke države, jer ja ne vidim što ima tu održivo. Dobijamo još mogućnost da svojoj djeci pričamo kakva je to rijeka bila.

Definitivno bi se izgubio i onaj mali, preostali dio rijeke Pive koja je nekad bila jednako lijepa kao i rijeka Tara''.
XS
SM
MD
LG