Dostupni linkovi

Eksplozivni kebab


Americke snage u Iraku izvele su rano jutros zracni udar na navodno uporiste sljedbenika Abu Musaba al-Zarkavija u Faludzi. Zapovjednistvo americih snaga objavilo je da se radi o "vrlo preciznom udaru" na jedno od zapovjednih mjesta vodje iracakog ogranka al-Kaide za cije je hvatanje ponudjena nagrada od 25 miliona dolara. Novinar agencije Reuters na mjestu udara u Faludzi pronasao je spaljene rusevine tamosnjeg najpopularnijeg restorana u kojem se sluzi tradicionalni kebab, te skupinu gradjana koji su jos uvijek bili u soku.

"Gdje vam je Zarkavi? Nikad ga nismo vidjeli ovdje", vikali su uznemireni stanovnici Faludze.

Restoran Hadzi Husein u glavnoj gradskoj ulici sravnjen je sa zemljom, a dvojica nocnih cuvara su poginula.

Zapovjednistvo americkih snaga objavilo je da je nakon zracnog udara uslijedilo vise sekundarnih eksplozija sto ukazuju na mogucnost da je u restoranu bilo skladiste oruzja i eksploziva.

Tokom dana, americke snage privele su jednog od vjerskih vodja irackih sunita u pokrajini Anbar, Abdul Alima al-Sadija. On je uhapsen u dzamiji u Ramadiju, gradu pod kontrolom irackih pobunjenika, zajedno s jos sest osoba.

Borbe u Ramadiju pocele su jucer, kada je s polozaja pobunjenika ispaljeno vise raketa i otvorena vatra na polozaje americke vojske u tom gradu, stotinjak kilometara zapadno od Bagdada.

Na juznom prilazu glavnom irackom gradu jutros je pronadjeno i obezglavljeno tijelo britanskog inzenjera Kennetha Bigleya, kojeg je kao taoca drzala skupina Abu Musaba al-Zarkavija i pogubila u cetvrtak u gradu Latifija.
XS
SM
MD
LG