Dostupni linkovi

Evropo, ima li ti spasa?


Sa parolom “Evropo, ima li spasa kada teraš roblje da glasa” i parafrazom stare kletve cara Lazara da će ko izađe na ove izbore dočekati od svojih sve najgore, pokrenuta je još jedna kampanja protiv izlazaka Srba na predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu. Iza ove akcije stoji Inicijativni odbor najavljenog protesta, na kojoj bi trebalo da učestvuju i ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije. Među njima je istoričar Slavenko Terzić, koji navodi razloge zbog kojih Srbi ne bi smeli da se pojave na biralištima.

“Izlazak Srba na izbore bi značio davanje legitimiteta završnom procesu etničkog čišćenja radi stvaranja velike Albanije na Balkanu. Srbi nemaju ni jedan jedini razlog da učestvuju u politici koja znači podržavanje i nagrađivanje zločina i terora koji vode stvaranju velike Albanije na Balkanu. Ogromna je sramota međunarodne zajednice i svih Evropljana koji ćute pred onim što se dešava na Kosovu i Metohiji, time što se nagrađuje i afirmiše jedna neonacistička politika rasne mržnje prema Srbima i Slovenima, i politika etničkog čišćenja.”

O predstojećim izborima na Kosovu već su se izjasnili najviši državni čelnici, ali i poglavari Srpske pravoslavne crkve koja je pozvala na bojkot izbora. Imajući u vidu čitavu genezu kosovskog problema, uključujući takozvano buđenje naroda na čijem je talasu isplivao i sam Slobodan Milošević, istoričara Ljubinku Trgovčević smo upitali da li na ovaj način dolazi do nove nacionalne homogenizacije.

“Ponovo se pitanje Kosova otvara kao nacionalno pitanje i to nije samo moja misao da će tamo sve da počne i sve da se završi, nego se vidi i sada da se Kosovo ponovo upotrebljava za obnavljanje nekih nacionalnih mitologija koje su zaista retrogradne. Smatram da će nas ovo što se sada dešava i ponovno aktiviranje nacionalne homogenizacije sa Kosovom, i ne samo tim, nego traženje Srba svuda i na svakom mestu i davanje prostora tome, to je u stvari naše vraćanje na period nastanka nacionalnih država i period 19. veka. Srbija je imala u svojoj istoriji i periode nacionalnog razvoja, ali nikad ovakav nacionalizam. Mislim pre svega da on tinja u eliti, jer nisam sigurna da je narod toliko nacionalistički, jer narod se ponaša onako kako mu oni koji ga vode serviraju.”

Međutim, oni koji žive na Kosovu smatraju da bi se izlaskom na izbore samo dao legitimitet kosovskim institucijama, nastojeći da protestnim skupom u Beogradu pošalju poruku onima koji još uvek imaju bilo kakve dileme. Jedan od organizatora najavljenog skupa Ranko Đinović:

“Ko god je bio tamo, možemo javno da kažemo da su to sve Aušvic do Aušvica, Mathauzen do Mathauzena, i da nedostaju samo gasne komore. Ja lično vapijem da se vratim u rodnu Đakovicu i da glasam u Đakovici i da ono što je svuda oltar i svetinja, uđem u svoj posed, Iiono što je u čitavom dopušteno imam slobodu kretanja i zaštićena ljudska prava. Mi vapijemo za tim i takvim izborima. Izlazak na izbore u transportnim vozilima, pod oružanom pratnjom, je samo poništavanje međunarodnih regula vezanih za ljudska prava. I u tom smislu mi pomažemo i međunarodnoj zajednici stavom da ne izađemo na ove i ovakve izbore.”

Kosovski izbori se sa druge strane prelamaju i na političke odnose u samoj Srbiji. Upadljiva razlika između stava republičkog premijera Vojislava Koštunice da se izbori bojkotuju i poziva predsednika Republike Srbije Borisa Tadića da se na izbore izađe preti novom instrumentalizacijom kosovskog pitanja u partijskim sukobima. Publicista Desimir Tošić:

“Problem koji stoji iza problema glasanja je stari srbijanski problem koji je postojao 1990. Delovi naših takozvanih elita žele da im se dadu izbori na tanjiru odnosno da im se dadu uslovi, ne razumevajući da mi počinjemo i tamo gde su ljudi počinjali sa demokratijom tu nikad uslovi nisu ispunjeni. To se odnosi na Kosovo. Međutim, Srbi nikada više neće imati vlast na Kosovu koju su imali 1918. i 1945, da ne pominjem 1999. Tako da je to jedna tendencija koja je još uvek jaka. Nerazumevanje našeg položaja da ćemo mi kad se naljutimo i zalupimo vrata, da će svi da nas mole i da iza nas trče. Tako, to je jedna neskromna atmosfera koja vlada već dugo vremena ovde.”
XS
SM
MD
LG