Dostupni linkovi

Odbrana uložila brojne prigovore


Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić i još pet optuženih za organizovanje hrvatske samouprave u dijelu Federacije BiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Jedino je optuženi Petar Milić zatražio odgodu izjašnjavanja do 19. oktobra, što je sudija Gi Van Kran odobrio.

Optužnica koju je podiglo Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju tereti Jelavića, Miroslava Prcu, Ivu Andrića Lužanskog, Marka Tokića, Zdravka Batinića, Petra Milića i Dragana Čurčića za ugrožavanje teritorijalne cjeline Federacije BiH. Optužbe se odnose na mjere usvojene na Hrvatskom saboru 2001. godine, koje su predviđale uspostavljanje međukantonalnih i međuopštinskih vijeća kao oblika hrvatske samouprave. Jelavić, Prce i Čurčić terete se i za podrivanje vojne i odbrambene moći Federacije, a Jelavić, kao član Predsjednistva BiH, i Prce, kao ministar odbrane Federacije, i za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Advokatski tim prvoptuženog Jelavića uložio je niz prigovora na optužnicu. Branilac Josip Muselinović kaže:

“Ovaj kazneni proces nije potreban i po mogućnosti nas može odvesti u proces političkog jednoumlja. Zapravo, evidentno je da osobe koje su kreirale ovu optužnicu nisu razmotrile cjelokupnu dokumentaciju i spisa i najbitnije odluke Hrvtaskog narodnog sabora. Odluke Hrvatskog narodnog sabora nisu stvar Ante Jelavića niti optuženih osoba. Vidjeli ste, tamo je bilo prisutno 550 zastupnika Hrvatskog narodnog sabora, sve strukture Katoličke crkve, sve kulturne institucije i definitivno zaključak Hrvatskog narodnog sabora jeste očuvanje BiH kao jedinstvene zajednice, zemlje svih naroda, koji trebaju, naravno, biti ravnopravni. Tu optužnica ne sadrži ništa, osim inkriminacija”

Advokat optuženog Prce, Žarko Bulić, odbacio je mogućnost nagodbe kao što je učinjeno u slučaju Hercegovačke banke:

“Kategorično ne. Nagodba je tamo postignuta zbog okolnosti kako je išao taj proces, koje nisu davali izgleda za zakonito odvijanja daljeg oprocesa suđenja, pa i zakonitu presudu - dakle, izborom manjeg zla od onoga koje je po ocjeni i mojoj i gospodina Prce prijetilo.”

Sudija Gi Van Kran pojasnio je da pored već dostavljenih, branioci optuženih u narednih 15 dana mogu podnijeti još neki od prigovora na optužnicu.
XS
SM
MD
LG